zaterdag 2 augustus 2008

VOERTUIGENSERIE


Het gaat over voertuigen, maar anders dan je in de serie gewend bent.
Het toerisme in Servië bloeit zou je denken als je in deze periode over de snelweg Belgrado-Niš rijdt. Je ziet Duitse kentekens, Oostenrijkse, Zwitserse, Italiaanse; zelfs een enkele Nederlandse, Belgische of Britse nummerplaat komt voorbijscheuren. Maar dat zijn geen toeristen. Dat zijn Turken, Macedoniërs, Albanezen en Serviërs die in het buitenland werken en hun zomervakantie doorbrengen in eigen land. Gastarbajteri heten die mensen met een goed Servisch woord.
Het is vreselijk uitkijken, want: 1. Die gastarbajteri rijden vreselijk hard om in zo kort mogelijke tijd op de plaats van bestemming te zijn. 2. Die gastarbajteri rijden meestal in één keer door van Berlijn naar Ankara, van Zürich naar Priština of van Rotterdam naar Skopje en willen daardoor nog wel eens oververmoeid raken. Het laat zich raden dat er in de zomerperiode, maar ook met kerst en pasen (als er eveneens veel gastarbajteri een korte vakantie vieren in het moederland) heel veel ongelukken gebeuren tussen Belgrado en Niš.
Het is wel goed verdienen voor de staat. De tol voor buitenlandse personenauto's voor dit traject bedraagt 1020 dinar (13,41 euro).

Geen opmerkingen: