dinsdag 19 augustus 2008

profetie

Ik wil nog even terugkomen op de situatie in Georgië en Zuid-Ossetië. Nu het stof daar is neergedwarreld, kunnen we beter beoordelen hoe het ervoor staat. Ondanks een ondertekend verdrag zitten de Russen nog op 'Georgisch grondgebied' (tussen aanhalingstekens, want Zuid-Ossetië en Abchazië zijn formeel ook nog steeds Georgisch). Dat dient geen enkel militair doel meer, maar de Russen willen laten zien dat zij de boel controleren, dat zij naar believen kunnen blijven of vertrekken. In Zuid-Ossetië hebben de Georgiërs helemaal niks meer te vertellen en dat zullen ze ook niet meer krijgen. De Russen gaan er unilateraal een 'vredesmacht' installeren, die Rusland volledige controle over het gebied garandeert. Wat er met de Georgische bevolking daar is gebeurd, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk dat de meerderheid in 'Georgië' zit en niet meer terug kan/wil. De onafhankelijkheid hebben ze in Tschinvali (hoofdstad Zuid-Ossetië) al een tijd geleden uitgeroepen, dus dat hoeven ze eigenlijk niet meer te doen. Toch vermoed ik dat het in de nabije toekomst tot een referendum zal komen, waarin de Zuid-Osseten zich eens te meer massaal zullen uitspreken voor afscheiding van Georgië (en misschien zelfs wel aansluiting bij Noord-Ossetië, i.e. de Russische Federatie). Rusland zal de uitslag van die volksraadpleging erkennen, het westen niet en dus de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ook niet. Rusland zal een civiele missie aanbieden om het nieuwe 'land' te helpen met de opbouw. Georgië zal zich daar, gesteund door de Verenigde Staten en de EU met hand en tand tegen verzetten. Maar het zal niettemin gebeuren. En dan? Volg de ontwikkelingen in Kosovo maar. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat de situatie in Zuid-Ossetië volstrekt vergelijkbaar is met de situatie daar. De Russen hebben er heel goed naar gekeken en nu is het een kwestie van copy-paste.
Dat Rusland het verzet tegen de onafhankelijkheid van Kosovo dan in rede niet meer kan volhouden (ze doen immers precies hetzelfde als VS, EU en Navo met Kosovo hebben gedaan) zal ze in Moskou volledig worst zijn. Ze zullen verklaren dat Zuid-Ossetië een "uniek geval" is, zoals de anderen dat over Kosovo hebben gedaan. Of, en dat lijkt me helemaal niet zo onwaarschijnlijk, ze zullen Servië laten vallen als een baksteen in het kader van een grote uitruil op wereldschaal.
De geschiedenis herhaalt zich in spiegelbeeld.
En de lijdende voorwerpen? Deze mevrouw bijvoorbeeld, die ik een paar jaar geleden fotografeerde op een markt in Tblisi...

of deze twee dames in een dorp in Zuid-Ossetië...

Ach, wie trekt zich daar nou iets van aan?

Geen opmerkingen: