dinsdag 12 augustus 2008

paspoort

De minister van binnenlandse zaken van Kosovo, Zenun Pajaziti, is als een pauw zo trots op het nieuwe Kosovo-papoort. Hij is verantwoordelijk voor de uitgifte ervan en daarom heeft hij als presentje een doos met de vier verschillende documenten gekregen (een gewoon, een officieel, een diplomaten en een reisdocument). De minister denkt erover om ze aan het nationaal museum van Kosovo te schenken, zodat de volgende generaties Kosovaren voor een vitrine kunnen staan en zeggen: goh, zo zag dat eerste paspoort van onze onafhankelijke republiek er dus uit.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Roemenië erkent Kosovo niet en dus evenmin dat paspoort. Maar, las ik vandaag ergens, de houders kunnen er wel degelijk Roemenië mee betreden. Ze krijgen dan een visum op een apart velletje. Tevens komen daar alle stempels. Ik vind dat een beetje een dubbele moraal. Niet het land erkennen, wel de paspoorten, maar die weer niet beduimelen. Lijkt op het afgescheiden Transnistrië: daar krijg je aan de grens ook niks in je Nederlandse paspoort (jullie erkennen ons niet, dan wij ook jullie paspoorten niet) maar je mag door met een gestempeld kringloop-bonnetje dat je vooral niet kwijt moet raken – ok, maar dit terzijde, de laatste keer werd ik gewoon teruggestuurd door een grenswacht die in zijn bouwkeet steeds bozer werd, in het Russisch, totdat hij ineens ook in het Engels bleek te kunnen schreeuwen: “BACK TO CHISINAU!!!”

David Jan zei

We hebben een soortgelijk probleem als je de 'grens' tussen Servië en Kosovo overgaat. Tot voor kort kreeg je een kartonnetje in je paspoort dat werd uitgegeven door Unmik (het VN-bestuur). Nu staan de Kosovaren er zelf te stempelen, maar ook weer niet. De Serviërs veroorzaakten namelijk problemen als je weer terugging naar Servië. Deze keer hebben de Kosovaarse grensbewakers helemaal niks gestempeld. Dus in feite ben ik hier helemaal niet.

Anoniem zei

Voor de buitenlandse luisteraars: het ging hierboven om mijn reisje eind december van Chisinau (de hoofdstad van Moldavië) naar het van Moldavië afgescheiden en door niemand erkende Transnistrië. Ik vraag me af wat de Kosovaren met hun paspoort kunnen & of velen toch niet liever (ook) een Servisch paspoort hebben of houden i.v.m. de reismogelijkheden. En heeft Kosovo nu ook eigen kentekenplaten? Autobezitters uit Transnistrië die naar de EU rijden, geven de voorkeur aan Moldavische nummerborden i.p.v. de Transnistrische. Anders komen ze niet ver.

David Jan zei

Tot nu toe hebben 45 landen Kosovo erkend en die zullen waarschijnlijk het paspoort ook wel gaan accepteren (hetgeen overigens geen Kosovaar ontheft van de visumplicht die voor de meeste landen geldt). Onder die 45 zit het grootste deel van de EU. Buurlanden Macedonië en Montenegro hebben de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkend, maar doen niet moeilijk over de paspoorten. Servië natuurlijk wel. Veel Albanese Kosovaren hebben inderdaad nog een Joegoslavisch paspoort, maar die zijn zo langzamerhand wel aan het verlopen en ik denk dat er niet veel zijn die een nieuw gaan aanvragen in Belgrado. Kosovo heeft al enige jaren eigen kentekenplaten, waar ze mee in Kosovo zelf, in Macedonië en Montenegro kunnen rondrijden. Ik zou eerlijk gezegd niet weten of je er ook ergens anders mee naartoe kunt.