donderdag 28 augustus 2008

sarajevo

Het centrum van Sarajevo is mooi, zelfs als je, zoals ik nu, vanuit je hotelkamer over de daken uitkijkt en er onweer aan zit te komen.

O.k., dan eerst maar eens een paar toeristische kiekjes uit de oude stad.
Eén van de vele minaretten (Meneer Wilders, er wonen hier moslims en ze zijn reuze vriendelijk. Ze willen me niet eens het hoofd afsnijden):

Eens badhuis, nu winkelcentrum:
En een ćevapmakerij

En nee, Sarajevo is niet alleen maar mooi:

Integendeel, op sommige plekken ziet het er werkelijk niet uit:

En dan toch ineens weer wel (Meneer Wilders, kijk nou eens goed naar die hoofddoekjes en die meisjes eronder. Is daar nou echt iets verkeerd aan?):

In Sarajevo kun je lekker eten. Turks bijvoorbeeld (de Ottomanen zijn weer terug), terwijl er uit een café op luttele meters afstand Latijns-Amerikaanse muziek klinkt. Lekker bier ook wel, dat Sarejevsko...

En Sarajevo is natuurlijk een plaats vol trieste herinneringen:

Voor alle zekerheid: op het laatste plaatje staat "Don't forget Srebrenica". Het paste er alleen niet helemaal op.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie foto's dank je.Wil er beslist weer snel naar toe. Hadden die meisjes soms blauwe ogen? Inderdaad een fascinerende stad.
Liesberth

David Jan zei

Graag gedaan. Of die ogen blauw waren? Geloof ik niet. Het komt mij zo voor dat ze heel erg bruin waren.

Michel zei

Cevapmakerij, op de Bascarsija? Zo herinner ik me de stad ook, wel zo'n jaar of 6 geleden..

David Jan zei

Het is er op sommige plekken eerlijk gezegd niet om de harden van de cevaplucht

Anoniem zei

De Bosnische hoofdstad Sarajevo is voor 80 procent islamitisch.En vergeet niet dat er in Sarajevo 150.000 Serviers woonden voor de oorlog.Waar zijn die nu? Boerka en nikaab kwamen terug tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavie, tussen 1992 en 1995.De gezichtsbedekking werd in 1950 verboden.
Mijn twee dochters en ik hebben geen andere keuze dan ons islamitisch te kleden, zegt een 45 jarige vrouw uit Tuzla, in het noorden van Bosnie.Ik bleef achter met vier kinderen, zonder inkomen en opleiding. Ik krijg financiele steun, maar daar staat tegenover dat ik me islamitisch moet gedragen. Mijn dochters gaan gratis naar een islamitische school en mijn zonen kunnen straks gratis studeren, hier of in een ander islamitisch land.