dinsdag 5 augustus 2008

folklore


Een bezoeker schreef dat hij betrokken is bij het Sivo volksdansfestival in het Drentse Odoorn. Je bent er te laat voor, want ik lees op de website dat het net voorbij is.
Volksdansen heeft het tuttige imago van mannen en vrouwen in gekke pakjes die wat op en neer staan te hupsen. Ik vind dat niet altijd terecht, zeker niet als het om de Balkan gaat. Die traditionele dansen zijn bovendien nog springlevend. Er gaat geen bruiloft of andere feestelijke gelegenheid voorbij zonder kolo. .
Er bestaan een heleboel (al dan niet professionele) gezelschappen die de dans tot in de puntjes hebben geperfectioneerd.

Om iets van de kolo te begrijpen, moet je weten dat veel Balkanritme's onregelmatig zijn. Dus niet de drie- of vierkwartsmaten of de drie- of zesachtste waar we in West-Europa aan gewend zijn, maar meestal is het een zevenachtste, soms (vooral in Macedonië) zelfs negenachtste of elfachtste. Je telt ze als: een-twee-drie, een-twee, een-twee (zevenachtste, kan ook in omgekeerde volgorde), een-twee-drie, een-twee, een-twee, een-twee (negenachtste) of een-twee-drie, een-twee, een-twee, een-twee, een-twee (elfachtste) tot je er helemaal tureluurs van wordt.

En nu we het toch over folklore hebben:

Het Guča Trompetterfestival staat weer voor de deur. Als je erheen wilt moet je snel zijn, want het begint morgen al. Guča is onmogelijk te beschrijven, maar denk aan uitzinnige muziek van blaasorkesten (Boban Marković is er beroemd geworden), heel veel eten, heel veel drinken, heel veel dansen, heel weinig slapen en heel veel plezier hebben. Onderdeel van het festival is de verkiezing van het beste orkest en dat gaat op z'n Balkans. De roma-orkesten (die komen vooral uit Zuid-Servië) klagen dat de Servische orkesten (vooral uit Centraal-Servië) altijd winnen en andersom. Beide kampen klagen dat de jury corrupt is, hetgeen waarschijnlijk klopt en alles komt goed, zelfs in de liefde. Kijk maar. Beide kampen zeggen ook dat je Servië niet kent als je nog nooit in Guča bent geweest. Overdreven, maar leuk is het er wel. Spijtig genoeg kan ik dit jaar niet.


Is iemand er wel eens geweest? Deel je ervaringen.

2 opmerkingen:

Michel zei

Leuk die reclame..ik was dus die bezoeker en dit jaar was ik tolk voor een groep uit Banja Luka, Bosnië. Bosnische Serviërs, want dat wilden ze benadrukken. Heb er altijd een vreemd gevoel bij. Bovendien spraken ze niet onverdienstelijk Engels, ik zie mijn taak verder vervagen. Toch maar werk zoeken in Belgrado of Sarajevo dan? Dat getrompetter daar heb ik wel wat mee, vooral Goran Bregovic..

David Jan zei

Werken in Sarajevo of Belgrado, waarom ook niet? Ik kan het je aanraden... Overigens kunnen ze hier gelukkig nog wel wat anders dan trompetteren.