woensdag 20 augustus 2008

sloba's verjaardag

Ik weet nooit of dit soort berichten me vrolijk, kwaad of verdrietig moeten maken. Vandaag vierde een delegatie van de Socialistische Partij van Servië, coalitiepartner van de Voor een Europees Servië-coalitie van Boris Tadić, de verjaardag van haar overleden grote roerganger Slobodan Misošević aan diens graf in Požarevac. Hij zou vandaag 67 zijn geworden als hij niet op 11 maart 2006 de geest had gegeven.
De vice-voorzitter van de partij, Žarko Obradović, was er en ook de huidige minister van Infrastructuur Milutin Mrkonjić. Ik vind het best hoor, zo'n feestje, maar het geeft toch wel te denken als we Obradović horen zeggen: “Wat vooral opvalt is de accuratesse van Slobodan Milošević' toekomstvisie en de bevestiging van zijn juiste weg." Pardon? Wie droeg ook weer een grote verantwoordelijkheid voor het feit dat de halve Balkan in het vorige decennium naar zijn grootje is geholpen? Oh nee, dat was iemand anders. Neem me niet kwalijk. Stom, stom, stom. Westerse propaganda meneer. Milošević was een ziener.
Een fotootje op de site van B92 toont overigens een opvallende bezoeker aan het graf. Herkennen we in die man rechts niet een breed lachende Zoran Šami en is dat geen coryfee van de Democratische Partij van Servië en is dat niet de partij van ex-premier Vojislav Koštunica?
Tadić kondigde nog niet zo lang geleden een Servische variant op de Grote Verzoendag aan. Zijn Democratische Partij zou de geschillen met de Socialitische Partij bijleggen, een mooi document ondertekenen en vervolgens de blik op de toekomst werpen. Als ik hem was, zou ik daar nog maar even mee wachten.

Geen opmerkingen: