maandag 25 augustus 2008

daar-is-ie-dan

Ik wil mezelf er helemaal niet over op de borst kloppen; daar is het veel te serieus voor. Maar ik had het voorspeld: Rusland gaat hoogstwaarschijnlijk de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië erkennen. De Federatieraad en de Doema (zie plaatje), reservaten van ja-knikkende 'volksvertegenwoordigers' in Moskou), hebben president Medvedev hier 'opdracht' toe gegeven. Lees: Vladimir Poetin (in naam premier) heeft de Federatieraad en de Doema opdracht gegeven Medvedev opdracht te geven. In Rusland doet het parlement niks op eigen houtje.
"De bevolking van Zuid-Ossetië en Abchazië heeft recht op onafhankelijkheid", zei Poetins hielenlikker nummer één, Sergej Mironov, vandaag. Want: "Het is duidelijk dat we na de Georgische agressie jegens Zuid-Ossetië niet kunnen terugkeren naar de oude situatie." Hoor ik daar George W. Bush uitleggen waarom Kosovo onafhankelijk moet zijn?
Benieuwd hoe ze gaan uitleggen waarom Zuid-Ossetië wél en Kosovo níet. En andersom: benieuwd hoe VS en EU gaan uitleggen waarom Kosovo wél en Zuid-Ossetië en Abchazië niet. De wereld is een gekkenhuis.
Ik ben woedend, want de poorten staan nu wijd open voor alle seperatisten ter wereld. Kom maar op Republika Srpska, Transdniëstrië, Baskenland, Zuid-Tirol, Vlaanderen en alle streken en streekjes, regio's en regiootjes, elke vierkante centimeter waar een andere bevolkingsgroep woont dan die in de hoofdstad in de meerderheid is. Ik ga mijn appartement ook maar onafhankelijk verklaren. Hup Tsjetsjenen, gooi er nog een lekkere schoolgijzeling tegenaan, kaap nog eens een vliegtuig, laat nog eens een bommetje ontploffen in de Moskouse metro. Wij journalisten gaan lekker centjes verdienen. Dank u, dank u.
Achterlijke debielen, in Moskou, in Washington, in Brussel, hebben jullie nou werkelijk geen idee waar dit allemaal toe kan leiden?

2 opmerkingen:

Michel zei

Alles om interne strubbelingen te maskeren in Rusland. De geest zat net zo veilig in die fles, ik zie het met vrees tegemoet. Nieuwe oorlogen zijn een rampscenario. Met Vlaanderen zal het wel loslopen, in de Russische invloedssfeer niet ben ik bang.

David Jan zei

Wel, het scenario is inmiddels comleet. Vlaanderen uitgezonderd dan. Rusland heeft de twee republiekjes erkend.