vrijdag 15 augustus 2008

ongeloofwaardig


Ik weet niet of jullie in Nederland de soap rond de arrestatie een beetje volgen. Voor alle zekerheid een update. Officieel weten we alleen dat er op 21 juli een vreemd uitziende man werd opgepakt die zich uitgaf als Dragan David Dabić. Direct de volgende dag al verklaarde diens advocaat evenwel dat Karadžić (die zich voordeed als Dabić) al eerder in de kraag was gegrepen door onbekende mannen en drie dagen lang was vastgehouden op een onbekende plek. Een paar dagen later vertelde diezelfde advocaat dat Karadžić een laptop bij zich had gehad en een stuk of vijftig schijfjes met cruciale informatie. De Servische officials ontkenden dat allemaal.
Inmiddels begint het er steeds meer op te lijken dat het verhaal toch klopt. Eergisteren werd bekend gemaakt dat de laptop en de schijfjes na een "anonieme tip" waren gevonden. Ze zouden al die tijd in een verlaten verkeerspolitiepost aan de weg naar Batajnica (een voorstad van Belgrado, zie plaatje) hebben gelegen. Sommige schijfjes zouden beveiligd zijn en de autoriteiten verzekerden dat ze geen informatie hadden bekeken die Karadžić voor zichzelf wilde houden. Merkwaardig verhaal. Ik geloof er eerlijk gezegd geen bal van.
Volgens mij is er het volgende gebeurd. Karadžić is inderdaad niet op de 21e, maar al op de 18e gearresteerd en drie dagen lang ergens opgesloten. In de tussentijd heeft de veiligheidsdienst of hebben de veiligheidsdiensten die schijfjes en de harde schijf van de laptop ondersteboven gehaald om te zien wat er allemaal opstaat en wat dat te betekenen zou kunnen hebben. Het zou me ook niks verbazen als (delen van) die informatie naar de openbare aanklager bij het Joegoslavië Tribunaal is gestuurd. Een beetje liegen kon wel, want er is toch geen hond die die Karadžić gelooft.
De hele bups is inmiddels aan Karadžić advocaat gegeven, zodat Karadžić bij zijn verdediging gebruik van kan maken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe en wat precies, ik weet het niet, maarrrr... het zal me niets verbazen als gedurende alles wat er nog naar boven komt in de toekomst, de naam Naser Oric, het moment van zijn vrijlating en zijn toch wat magere bestraffing, zijn banden met zowel de V.S. als Iran en zijn loopbaan van voor de burgeroorlog ook iets te maken hebben met de "vondst" van Radovan K.. (Oric schijnt in Kosovo te zitten, heb je hem nog ontmoet, misschien wel Boss Mr. B?) Je leest zo af en toe de meest rare verhalen, te gek om waar te zijn, en toch...

Aan jou de taak om alles even uit te zoeken en ons, graag puntsgewijs, te informeren.

Au revoir,

jesse

David Jan zei

Hartelijk dank voor deze eervolle opdracht. Helaas ben ik slechts een eenvoudige correspondent en heb ik geen opleiding aan de hogere spionnenschool genoten. Ik kan dus niet beloven dat ik je over alles, en dan nog wel puntsgewijs, kan informeren. Ik beloof m'n best te doen. Of die Mercedes van Oric was, weet ik niet. Ik heb hem in ieder geval niet gezien. En die patser die erin zat leek niet op hem (maar je weet sinds Karadzic natuurlijk maar nooit).

Anoniem zei

Dat hij rondgelopen zou hebben met een stuk of vijftig “schijfjes” (citroen? floppy-disks?) vind ik merkwaardig. En dan… cruciale informatie… waarover dan? En dat bewaart hij onder zijn cruciale grijze baard??
Ik lees hier i/d pers dat jullie veiligheidsdiensten al druk onderhandelen met dhr. Mladić omtrent diens uitlevering. Onderhandelen ja. Voor je het weet, wordt hij verkleed als Dracula opgepakt in Roemenië.
Zo heb je hier (in Roemenië dus) een journalist die in 2005 maandenlang gegijzeld werd te Irak. Ik heb hem gesproken, hij heeft sensationeel nieuws alleen dat krijg je nooit officieel bevestigd want de veiligheidsdiensten zijn een beetje als de kanalen van Moskou i.v.m. Georgië (helaas inclusief de pers): alleen zeggen wat je opgedragen wordt, de rest negeren of desnoods ontkennen. Je kunt die journalist interviewen als je wilt, maar het is zijn woord tegen het… zwijgen.

David Jan zei

Ik weet het ook niet allemaal Cornelis. Als dat wel zo was, dan was ik nu waarschijnlijk rijk en beroemd. Het probleem is dat de veiligheidsdienst(en) erbij betrokken is (zijn). Je kunt denken dat ze gewoon heel stom zijn, maar misschien zit er ook wel een Heel Groot Plan achter. Nogmaals, ik weet het niet en voor zover ik het kan beoordelen weet niemand het.