vrijdag 29 augustus 2008

veteranen

Ik was vandaag, de eerste échte dag van het proces tegen Radovan Karadžić, op bezoek bij de veteranen van de Groene Baretten in Sarajevo. Bij secretaris-generaal Faruk Panjeta (plaatje) om precies te zijn. Die eenheid was aanvankelijk een stelletje amateurs bij elkaar. Ze wisten nauwelijks iets van wapens, strategie of oorlogsvoering in z'n algemeen en toch besloten ze in hun wanhoop om hun stad, Sarajevo, te verdedigen tegen de Bosnische Serviërs. Een officieel Bosnisch leger was er nog niet. In hun hoofdkwartier hebben de veteranen een piepklein museumpje ingericht. Uit hun verzameling wapentuig blijkt wel hoe klunzig het allemaal was. Kijk maar eens naar de zelfgemaakte explosieven. Daar blaas je volgens mij nog geen mierenhoop me op.

Later werd het allemaal wat professioneler en nam het officiële leger dat inmiddels was opgericht de Groene Baretten op in zijn rangen. In het veteranenkantoor is het alsof hun commandanten (de meesten dood) de bezoeker vragen: wat deed jij tijdens de oorlog? Piep, niks meneer. Wel vreemd dat de achterste Groene Baret een rode baret op heeft.

Ik heb er ook nog een radioreportage van gemaakt. Die kun je beluisteren op de NOS-site (beeld en geluid).

2 opmerkingen:

Tim de Haan zei

De kwaliteit van de schilderijen doet me denken aan een tweetal schilderijen die ik een half jaartje geleden in een restaurant te zagreb zag. Een van de onvermijdelijke Tudjman, de ander van Genscher.

Anoniem zei

Tudman[Kroatie], Genscher en van de Broek hebben in 1991 met de erkenning van een aantal afscheidingsbewegingen, de lont in het kruitvat aangestoken. Zij zijn in hun oneindig grote dwijsheid of oneindig grote domheid begonnen Joegoslavie uit elkaar te rukken. Weinig bestaat van de etnische zuiveringen die gepleegd tegen de Serviers door de U.S. ondersteund leiders als Tudjman en Izetbegovic,Kosovo, tijdens en na de U.S. gesponsorde oorlogen. Hoe zijn Jihadi’s in Joegoslavie, hart van Europa, terrecht gekomen?Wat verwacht U van de Serviers,dat ze op de grond moeten liggen en stil blijven totdat sommige mensen de Servische gebieden net als Krajina op haar knieen hebben gebracht,net als in WWII[ustasha’s-Kroaten en moslim uit Bosnie],meer dan half milioen Serviers zijn vermoord ?Weet U hoe het met Krajina in [Kroatie] 1995 afgelopen is?Dat is de grootste etnische zuivering in Europa na 1945.. Maar waarom wordt er wederom niet vermeld dat dezelfde ustasha’s met precies dezelfde methoden aanstichter van de oorlog in de 90 er jaren waren?Ustasha politiek (1/3 van de Serviers bekeren, 1/3 verjagen, 1/3 vermoorden). Dat is waar de Ustashas[Kroaten] mee bezig waren,en in 90 weer!!