woensdag 27 augustus 2008

onderweg


Als je van Belgrado naar Sarajevo rijdt, dan kom je door Srem. In Srem verbouwen ze paprika's, tomaten en meloenen en die verkopen ze langs de weg. Ze verbouwen er trouwens ook maïs, want de varkens willen ook graag eten.

Srem is landschappelijk niet erg interessant. Het is zo plat als Nederland en de meeste dorpjes zijn het aanzien nauwelijks waard.

Šabac, een van de grotere plaatsen onderweg, is al evenmin het toppunt van schoonheid. Langs de Sava staat nog wat verpieterde industrie (hoewel, ik zag dat een verffabriek tegenwoordig werkt).

Een stukje verderop, tussen Loznica en Mali Zvornik (Klein Zvornik) wordt het vriendelijker. Je rijdt langs de Drina en door de heuvels en je komt keer op keer over hetzelfde spoorlijntje.

Dan moet je de Drina over om in Bosnië-Hercegovina te komen. Een wrakke brug scheidt de twee landen van elkaar.

Het grootste deel van Bosnië is prachtig; ook het gebied tussen Zvornik en Sarajevo. Ruig, bergachtig, deels onbedorven. De tijd heeft erg in de bergen min of meer stil gestaan, hetgeen voor de bewoners waarschijnlijk niet zo prettig is, maar voor de bezoeker wel. Tot net voor Sarajevo rijd je hier overigens door de Republika Srpska. En geloof het of niet, er overkomt je niets.

Maar die koeien zouden ze wat beter moeten opvoeden.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoeveel doen de meloenen daar? Hier in RO nog omgerekend 1 eurokwartje per kilo maar het seizoen is bijna ten einde, zometeen dumpprijzen.

David Jan zei

Prijzen hier zijn ongeveer hetzelfde. Maar jullie zijn EU, dus dat is niet eerlijk