zondag 24 augustus 2008

kerkstrijd

Mannen van God behoren mannen van de vrede te zijn. Niet dus, althans niet altijd. Hier is het verhaal van Artemije, de hoogste functionaris van de Servisch-orthodoxe kerk in het aartsbisdom Raška-Prizren, grofweg Kosovo. Artemeije is een kleurrijke figuur en niet van dictatoriale trekjes gespeend. In zijn goddelijke wijsheid heeft de aartsbisschop besloten de leider van het klooster Visoki Dečani (een van de beroemdste kloosters in Kosovo), Teodosije, en een van zijn monniken, Sava, de laan uit te sturen en zelfs uit zijn bisdom te verbannen. Wat hebben deze twee populaire monniken misdaan? Dat weten we eigenlijk niet goed. Ze zouden "ongehoorzaam" zijn geweest en ze zouden Fatmir Sejdiu in hun klooster hebben toegelaten. Dat laatste is een doodzonde, want Sejdiu is Albanees en president van het 'onafhankelijke' Kosovo. Artemije was even vergeten dat orthodoxe monniken de heilige plicht hebben om zelfs hun ergste vijanden onderdak te bieden.
Teodosije (foto hieronder) heeft geklaagd bij de heilige synode, het hoogste orgaan van de Servisch-orthodoxe kerk. Die heeft vooralsnog bepaald dat het ontslag "voorbarig" is en heeft beide mannen voor woensdag uitgenodigd om de boel bij te leggen. Artemije zou Artemije niet zijn als hij zich daar niks van aantrok. Samen met zijn hulpje Simeon toog hij vandaag naar Dečani om Teodosije en Sava persoonlijk ontslag aan te zeggen. De lezingen over wat daar gebeurd is, lopen uiteen. De zeventwintig monniken, die Teodosije steunen, erkennen dat ze hebben geprobeerd het illustere tweetal uit hun klooster weg te jagen, zonder daarbij geweld te hebben gebruikt. Volgens Artemije hebben de broeders Simeon "toen hij uit zijn Jeep stapte" eenvoudigweg in elkaar getimmerd, met een gebroken been als gevolg. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, naar ik aanneem.
Nu zou dit niet meer dan een vermakelijke anecdote zijn als Artemije (foto hieronder) niet een hele meneer was in de Servisch-orthodoxe kerk. Samen met Amfilohije (ook al zo'n lekkere) staat hij hoog op de lijst van mogelijke opvolgers van patriarch (de baas van de Servisch-orthodoxe kerk) Pavle, die al maanden op sterven ligt. Er komt nog iets bij. Hoge functionarissen in deze kerk moeten monnik zijn, hetgeen inhoudt dat ze niet getrouwd mogen zijn en er geen aardse bezittingen op na mogen houden. Volgens gegevens op de website van de kerk heeft Artemije drie jaar geleden dan ook te horen gekregen dat hij zijn twee appartementen in Belgrado, zijn huis in Banja Koviljača, en zijn aannemersbedrijf voor kerken (met een monopolie in Kosovo) van de hand moet doen. Hij heeft het nog steeds niet gedaan. Ongetwijfeld omdat hij denkt de nieuwe patriarch te worden en dan kan hij helemaal doen en laten wat hij wil.

4 opmerkingen:

Michel zei

Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers, blijkt maar weer.
In die regio al helemaal..

David Jan zei

Ik weet niet of de kostgangers van Onze Lieve Heer alleen in deze regio raar zijn. Volgens mij halen katholieke priesters en monniken ook nog wel eens rare fratsen uit.

Michel zei

Ja daar heb je een punt, DJ, maar dat heeft weer met kinderen te maken :-( Ik heb alleen het idee dat conflicten in de Balkan altijd meteen zo heftig zijn, ook in de kerk dus. Heeft dat met mentaliteit te maken?

David Jan zei

Volgens mij heeft het in dit geval mer met de tradtitie van de orthodoxe kerk te maken. Dat is een aaneenschakeling van intriges. Het voert te ver om daar heel diep op in te gaan op deze plek. Maar het is zeker niet voor het eerst dat dit soort dingen gebeuren.