woensdag 23 juli 2008

waar zijn we vandaag?


Televisie is een raar medium. Als er ergens iets gebeurt in de orde van de arrestatie van Karadžić, dan worden er razendsnel tientallen, zo niet honderden verslaggevers van over de hele wereld ingevlogen. Je herkent ze zo in de stad. De meesten kijken nogal wezenloos om zich heen. Je zie dat ze zich afvragen: waar zijn we vandaag: Kabul, Bagdad, Moskou, Schin op Geul, oh nee, het is Belgrado. Ik wil de goeden niet te na spreken, maar over het algemeen hebben ze geen idee waar ze het over hebben.
Al die journalisten moeten ook live op de televisie. Ze kunnen natuurlijk geen satellietwagens meenemen in het vliegtuig, dus bestaan er gespecialiseerde bedrijven die naar de brandhaard toeracen om hen tegen forse betaling van dienst te zijn. Ik maak er ook gebruik van, want tot nu toe kan ik me geen satellietverbinding thuis veroorloven. En dat ziet er dan uit zoals op het plaatje. Er staat een hele rij tentjes met camera's eronder, waar journalisten van over de hele wereld gewichtig doen en pretenderen dat ze het begrijpen.
Om eerlijk te zijn stoort me dat mateloos. Correspondenten doen hun stinkende best om een land of een gebied in de loop der jaren te leren begrijpen. En als er dan iets gebeurt, dan stormt er een hele kolonie nitwits je stad binnen, die zich niks aantrekt van de lokale situatie. Kabul, Bagdad, Moskou, Schin op Geul, Belgrado... Is hier ook een Macdonald's?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg fijn dat je ondanks de drukte die er nu heerst, ons nog steeds kan voorzien van voldoende smakelijke verhalen over wat er gebeurd in Belgrado!!!

Anoniem zei

wat een geweldig weblog is dit!
heerlijk hoe je ons op twee manieren van nieuws over Het nieuws voorziet.

krijg je nu meer bezoek dan een tijd geleden toen je errover klaagde dat er te weinig bezoekers kwamen?

Jeanne

Anoniem zei

hopelijk wel..we kunnen niet meer zonder dit blog ;-)

David Jan zei

Ja zeg, nou moeten jullie niet gaan overdrijven... Ja Jeanne, zeker de laatste dagen mag ik niet klagen. Tot half elf vanavond waren er meer dan zestig bezoekers. Weliswaar nog niet zoveel als de NOS-site, laat staan als Geen Stijl, maar het geeft de burger moed.

Anoniem zei

Alleen GeenStijl krijgt zoveel bezoekers als GeenStijl en die zou je niet willen (die bezoekers).
Ik kijk zelf een paar keer per dag (heb een Feed op je staan) en geniet telkens weer van je stukjes.

Verder probeer ik er als ik een aanleiding kan vinden (en daar ben ik goed in) naar te verwijzen op Fanlog. Hopelijk levert dat ook nog wat extra bezoekers op die daarna natuurlijk blijven hangen :-)

David Jan zei

Misschien toch het overwegen waard: een soort van GeenStijl over de Balkan. Nee hoor, grapje. Er komen inderdaad fanlogbezoekers naar het belgardoblog en als ik dan check blijkt dat jij weer een stukje of een link hebt gemaakt. Dat vind ik erg aardig. Ik beschik niet over tijd, geduld en zin om te controleren of ze blijven hangen.