woensdag 16 juli 2008

te koop

Als je nog wat spaargeld over hebt, moet je nu je slag slaan. Servië gooit de laatste staatsbedrijven in de verkoop. Voor het eind van het jaar moeten ze allemaal de deur uit zijn.

Wat te denken van RTB Bor; kopermijnen, een kopersmelterij, een beetje goud, duizenden werknemers en een zwaar verouderde dump in Oost-Servië. Er waren al Russen geïnteresseerd, Roemenen, Japanners, maar niemand wilde het uiteindelijk kopen. Dus sla je slag, want zo'n koopje zal je niet snel meer tegenkomen. De aanschaf zal je de kop niet kosten, maar je zult wat geld moeten reserveren voor modernisering en sociale regelingen .

Wat hebben we nog meer in de aanbieding? JAT, de onvolprezen nationale luchtvaartmaatschappij, nog zo'n overblijfsel van het ex-Yu-communisme, waaraan de marktontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar volledig voorbij zijn gegaan. Daar ga jij als trotse nieuwe eigenaar met harde hand verandering in brengen. Reken er wel op dat al die overbodige werknemers dat niet zomaar zullen pikken. Ze zullen toch op z'n minst een paar keer de toegangsweg naar het vliegveld of zelfs de startbaan blokkeren, maar als je dat overleeft dan heb je ook wat.

En als je koophonger nu nog niet is gestild, dan kun je altijd nog een hotelletje kopen op Kapaonik, Servië's enige skicentrum: Grand of Konaci.


In totaal staan er nog achthonderd bedrijven in de etalage. Voor de helft ervan neemt het Agentschap voor privatisering niet de moeite van een procedure, omdat ze wel begrijpen dat niemand ze wil hebben. Al bij al heeft de staat sinds het begin van de privatiseringen zeven jaar geleden zeventienhonderd bedrijven geprivatiseerd. Daarmee is een bedrag van 2,36 miljard euro opgehaald (waarvan overigens allerminst zeker is waar dat is gebleven) . Een snelle rekensom leert dat een gemiddelde onderneming dus 1.388.235,29 heeft gekost. Dat moet voor de Nederlandse kapitalist toch geen probleem zijn.

Geen opmerkingen: