maandag 21 juli 2008

hooggespannen verwachting


George Bush kijkt ernaar uit, lees ik op de website van het Witte Huis. Vandaag ontvangt hij Hashim Thaci en Fatmir Sejdiu, respectievelijk premier en president van de Republika ë Kosovës. Benieuwd of de Amerikaanse president ook de verwachting gaat uitspreken dat nu toch echt heel snel heel veel landen de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo gaan erkennen.
Thaci zelf zei, voordat hij de onafhankelijkheid uitriep, zeker te weten dat meer dan honderd landen die stap fluks zouden nemen. Dat kwam er even niet van. Nee, vanzelf niet, luidde de verklaring toen, we moeten eerst de grondwet in werking laten treden en dan stromen de erkenningen binnen. Weer niet.
De afgelopen dagen hebben Condoleezza Rice (minister van buitenlandse zaken VS) en Pieter Feith (belangrijke EU-man in Kosovo) allebei gezegd dat het er nu echt van gaat komen. Ik zal eens kijken op de website Kosova Thanks You of het inderdaad al is gebeurd. Ben zo terug...
...euh, nee. De teller staat nog steeds op 43. De laatste erkenner is Sierra Leone en die heugelijke tijding kwam op 13 juni, dus nog voor de inwerkingtreding van de grondwet.

Geen opmerkingen: