woensdag 2 juli 2008

krachtpatser


Er is een Amerikaan in New York in elkaar getimmerd door een buitenlander (een Serviër nog wel) en meteen moet de hele wereld het weten. Ik geef toe, het was niet fraai van Miladin Kovačević om zijn klasgenoot Bryan Steinhauer een ontzettend pak slaag te geven. Op het fotootje zie je dat Miladin flink uit de kluiten gewassen is, terwijl die Bryan, die de kloppartij nauwelijks overleefde, maar een onderdeurtje schijnt te zijn. Het was al evenmin fraai van de Servische vice-consul Igor Milošević om de geweldenaar van een nieuw paspoort te voorzien (het oude had-ie in moeten leveren), nadat die voor honderdduizend dollar op borgtocht was vrijgelaten. Met dat document kon arme ziel Kovačević fluks naar zijn vaderland vluchten. Mooi is inderdaad anders.
Geweld onder jongeren in de Verenigde Staten is heel gewoon. Ik neem aan dat in de meeste gevallen jonge Amerikanen jonge mede-Amerikanen vermoorden, verwonden of anderszins elkaar het leven zuur maken. Behalve de direct betrokkenen zijn er volgens mij niet veel Amerikanen die zich daar vreselijk druk over maken. Waarom dan ineens die hysterie als een niet-Amerikaan een Amerikaan (of Amerikaanse, zie Nathalee Holloway) iets aandoet?
Het zijn niet de minsten die zich met de zaak bemoeien. "Deze zaak heeft topprioriteit voor de regering van de Verenigde Staten," zei de Amerikaanse ambassadeur in Servië, Cameron Munter. Hij heeft spoedoverleg met de Servische regering gevoerd. Maar het kan nog hoger. Zelfs minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice schijnt zich er druk over gemaakt te hebben.
Wel, wel. Ik heb de indruk dat ook Amerikanen nogal eens geweld plegen tegen buitenlanders, nogal zwaar geweld zelfs. Daar hoor ik maar weinig Amerikanen hysterisch over worden. Zal wel komen omdat het in naam van vrede en democratie gebeurt...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Helemaal mee eens. De Amerikanen hebben meer dan eens oorlog gezaaid in de wereld,..maar daar mag en wordt niets over gezegd.
Een zelfde vergelijking dat de VS bezig is met kernwapens te verbieden in de wereld, maar zelf de productie nog een tandje hoger zet..

Het is krom...

(overigens pleit ik niet voor de grote Servier uit dit verhaal, die zal ook gestraft moeten worden)

Anoniem zei

Hier nog een indicatie van het meten met twee maten:

http://www2.serbiancafe.com/lat/vesti/14/50013/naser_oric_pravosnazno_oslobodjen_krivice

Laat mij duidelijk zijn: iedereen die misdaden heeft begaan in de desbetreffende oorlog moet gestraft worden...maar dan ook echt iedereen...

David Jan zei

Ik kan niet anders dan het met je eens zijn.