vrijdag 11 juli 2008

moordpartij

Zoals elk jaar in juli, wordt vandaag de moordpartij onder de mannelijke bevolking van Srebrenica herdacht. Dat gebeurt in Potočari op de begraafplaats, annex herinneringscentrum tegenover de fabriek waar de Nederlandse blauwhelmen tijdens de oorlog hun basis hadden. Ik ben er vaak bij geweest. Het zijn emotionele bijeenkomsten, waar nabestaanden hun gevoelens de vrije loop laten. Gevoelens die je alleen maar kunt respecteren.
Toch is mij de afgelopen jaren het gevoel bekropen dat er dat oprechte verdriet, die oprechte woede iets oneigenlijks is binnengeslopen. Dat de nagedachtenis van die duizenden slachtoffers wordt bezoedeld door politieke bijbedoelingen van Bosnische politici en door scoringsdrang onder buitenlandse niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Ik huiver als ik lees over de civiele rechtszaak tegen de staat der Nederlanden, omdat de Nederlandse VN-militairen destijds onvoldoende gedaan zouden hebben om de slachting te voorkomen. Waarom zo'n rechtszaak, vraag ik me in gemoede af. Van mij mag de Nederlandse staat voor van alles en nog wat gedaagd worden, maar stel dat de nabestaanden (overigens staat maar een klein deel van de nabestaanden achter deze zaak) in het gelijk worden gesteld, wat dan, wat betekent dat, wat lost het op? Wat is dit allemaal meer dan politiek circus? Waarom dreigen teruggekeerde moslims met steun van internationale ngo's toch telkens uit protest uit Srebrenica te vertrekken, terwijl er maar een handvol moslims permanent in de stad woont? Waarom wordt de VN aangeklaagd?
Het is heel duidelijk wie al die mannen en jongens hebben vermoord en dat waren niet de Nederlandse blauwhelmen en dat was niet de VN.
Minder bekend is misschien dat Srebrenica ook in Belgrado ieder jaar wordt herdacht. Hieronder twee plaatjes. Ik heb ze gisterenavond van televisie gepikt, omdat ik dacht dat de herdenking vandaag zou zijn. "Om de volkerenmoord in Srebrenica niet te vergeten," staat er op het spandoek.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Welke oorlogsmisdaden? Of heb je het over de duizenden Serviërs in de dorpjes rond de moslimenclave Srebenica die 's-nachts de kelen zijn doorgesneden door de moslimmilities terwijl Dutchbat uit de verte toekeek? Zoek op het internet maar op 'Naser Orić en victims' of zo en een hele parade aan vermoorde, verminkte, verkrachte, verbrande lichamen trekt aan je voorbij tot je er misselijk van wordt.

Anoniem zei

Gruwelijke slachtingen en grote aantallen vermisten. Dat is waar wij in Nederland aan denken als het over Srebrenica gaat.Maar waren de moslims wel zo massaal slachtoffer van de Serviers? Waren zij zelf wel zo onschuldig?Hebben moslims wel of niet al die Servische dorpen in Oost Bosnie uitgemoord en verwoest?De moslims zouden de massamoord over zich zelf hebben afgeroepen, door in strijd met de afspraken gewapende uitvallen te plegen.
[192 platgebrande dorpen, met 2800 doden en zesduizend gewonden] .Met die lui heb je medelijden?
De regering van Bosnie zou Srebrenica hebben opgegeven,verkoht!. Diplomatieke bronnen bevestigen dat Clinton in zijn gesprek met Izetbegovic heeft verklaard dat er internationale gemeenschap ing rij pen zal als het aantal dood moslims in Srebrenica hoger dan 5000 is.
Ondanks hinderlagen van de Serviers was de operatie een groot succes, zoals de opperbevelhebber van het Bosnische regeringsleger, generaal Rasim Delic, later in het parlement in Sarajevo verklaarde. Volgens de UNHCR ,5000 [ moslimsoldaten], is doorgedrongen tot het territorium van de gemeente Tuzla,Zenica[Bosnie]. Meer dan 2000 organen hebben in en rond Srebrenica is hersteld, en ze slacht offers van de drie jaar van de hevige gevechten in het gebied behoren.Maar die onjuiste schatting[8000] heeft allang haar werk gedaan.
Tussen 200 en 300 blinddoekt en ligaturen zijn exhumed met organen door het Joegoslavie-tribunaal, zijn dit zeker tekenen van executie. Dus,200 tot 300 moslims oorlogsmisdadigers,die servische dorpjes met onschuldige ongewapende burgers slacht, met vreselijke nachtelijke roof, en moordpartijen vanuit de enclave waarbij slachtoffers levend en gillend de ogen uitgestoken werden of ledematen geamputeerd onder oog van familie!.Uit rapporten van forensische onderzoekers blijkt dat niet,achtduizend, maar iets meer dan tweeduizend lijken in Srebrenica teruggevonden zijn.De bevindingen van deze wetenschappers zijn nooit publiek gemaakt!
VN commissie NIET ging om het aantal slachtoffers maar alleen het aantal VERMISTEN!
Op RTL4, vertelde soldaat Harry bij Barend en van Dorp rond die tijd: er waren maar 700 mannen in de ombond.. Opvallend is echter dat de enige VN militair [kapitein Schouten] was die zich ten tijde van het veronderstelde bloedbad dagen achtereen in Bratunac bevond. Schouten in Het Parool van 27 juli 1995: Iedereen praat iedereen maar na, maar niemand komt met harde bewijzen. Wat me opvalt is dat men in Nederland koste wat het kost wil bewijzen dat er sprake is van genocide. Als er daar executies zijn geweest, dan hebben de Serviers dat wel verdomd goed geheim gehouden. Ik geloof er dan ook niets van.De dag na de val van Srebrenica, op 13 juli, ben ik in Bratunac aangekomen en ik ben er acht dagen gebleven. In die tijd kon ik gaan waar ik wilde. Er is mij alle medewerking verleend, nergens ben ik tegengehouden. Srebrenica is een pure wraakactie.Als moslims Servische burgers doodt, is het wraak. Als Serviers islamitische strijders doden, is genocide.

Anoniem zei

President Izetbegovic in Bosnië verklaard dat is er geen plaats voor andere opvattingen, maar de islam. Vergeet daarbij ook niet dat Izetbegovic in WO II als jonge man deel uitmaakte van de 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar !! In 1970 publiceerde hij een islamitische verklaring waarin hij pleitte voor een moreel reveil van de islamitische samenleving; ondanks felle ontkenning van de auteur werd dit later door de autoriteiten geinterpreteerd als een pleidooi voor de invoering van de sharia, de islamitische wetten, in Bosnie Herzegowina. In 1983 kreeg hij daarvoor alsnog vijf jaar gevangenis.Osama Bin Laden, de meest gewenste terroristische in de wereld, is een paspoort van Bosnie-Herzegovina uitgegeven. Bin Laden uitgevaardigd het Bosnische paspoort door de Bosnische ambassade in Wenen in 1993.Washington financierde en bewapende ook andere moslimgroepen in verscheidene strategische regio’s: Algerije, Bosnië, Kosovo, Tsjetsjenië, Macedonië,... Sinds 1992 vechten terroristen die banden hebben met Bin Laden in Bosnië om mee te helpen Joegoslavië uit elkaar te doen spatten. De politieke optie van Radovan Karadzic was het bij elkaar houden van Joegoslavie. Bosnische Serviers die niet Joegoslavie wilde verlaten, zij hebben toch ook recht op hun eigen keuze. In het New York ,in de Verenigde NATIES over Srebrenica van alle bestanden zijn geclassificeerd geheim voor de komende 30-50 jaar en niet ook beschikbaar voor het tribunaal. Dit besluit werd genomen Verenigde Staten de Franse en de Groot-Brittannië,met betrekking tot de bescherming van de geheim houding.Maar wat is de rechtvaardiging heeft de Verenigde Staten voor het classificeren van een nationale veiligheid geheim, misdaden begaan door degenen aangewezen?!!! Als "vijandige krachten"?De Amerikaanse regering het bewijs verbergen is een misdaad of het bewijs dat er geen bewijs van een misdaad?

Anoniem zei

Clinton werd gemeld in 1993 dat een 'goede' bloedbad van de Bosnische moslims nodig was om een militaire interventie. 22 juni 1998 interview met Hakija Meholjic in het Bosnische weekblad Dani. Meholjic had been Srebrenica's chief of police. Meholjic Srebrenica was het hoofd van de politie. Samen met Naser Oric hij speerpunt anti Servische pogroms rond Srebrenica. Meholjic was aanwezig op de sept 28 en 29, 1993 in Sarajevo. Hij was aanwezig toen de Servische troepen Srebrenica vond in 1995. Izetbegovic had gezegd: weet je, ik was aangeboden door Clinton in april 1993 (na de val van Cerska en Konjevic Polje) dat de Serviers krachten invoeren Srebrenica, het uitvoeren van een slachting van 5000 moslims, en dan zal er een militaire interventie. [Meholjic vervolgens] Onze delegatie bestond uit negen mensen, een van ons was van Bratunac en helaas is hij de enige die niet leeft, maar alle anderen uit de delegatie van zijn leven en kan dit bevestigen. Enkele overlevende moslims leden van de delegatie van Srebrenica hebben verklaard dat president Izetbegovic vertelde ,dat een NAVO interventie in Bosnie en Herzegovina was het mogelijk, maar kan alleen optreden als de Serviers waren om in te breken in Srebrenica, het doden van minstens 5.000 van de bevolking.U zegt dat Serviers het conflict begonnen zijn. Dit klopt niet, alle partijen tekenden het Cutileiro-Carrington plan, later herriep Izetbegovic zijn beslissing.Bosniërs steunden ook het eenzijdige referendum om de onafhankelijkheid uit te roepen, dat geboycott werd door de hele Servische bevolking.Bosnische Serviers gingen tenslotte akkoord met een federaal model voor Bosnie dat door internationale bemiddelaars uitgewerkt werd, maar dat werd door uiteindelijk Izetbegovic verworpen. Er bleef weinig anders over dan de gewapende optie om hun rechten te verdedigen.