zaterdag 12 juli 2008

verrassing


De nieuwe regering weet niet hoe hard ze moet beloven volledig met het Joegoslavië Tribunaal samen te werken, dat ze, met andere woorden Ratko Mladić zal uitleveren. Ik heb al een hele reeks ministers voorbij zien komen, verzekerend dat het er nu toch echt van gaat komen. Dat waren natuurlijk alleen ministers van de Democratische Partij. Hun collega's van de SPS doen er het zwijgen toe. Zij willen eigenlijk helemaal niet samenwerken met het Joegoslavië Tribunaal en Mladić uitleveren willen ze al helemaal niet.
Het is een riskante belofte, omdat je je kunt afvragen of het de Servische regering wel is, die besluit over arrestatie en uitlevering. Ik wijs nog maar even op het boek Peace and Punishment van Florence Hartmann, de woordvoerster van de voormalige hoofdaanklager bij het Tribunaal, Carla del Ponte. Zij lijkt me in dit geval een onverdachte bron. Mladić zit nog niet in de Scheveningse strafgevangenis, beweerde Hartmann in haar boek, omdat de Amerikanen, de Fransen, de Britten, de Duitsers en de Navo dat niet willen.
Volgens haar zit het zo: Milošević wilde in ruil voor een eind aan de Bosnië-oorlog persé Srebrenica. De samengepakte moslims daar zaten een etnische zuivere Republika Srpska in de weg. De internationale gemeenschap zou, ik mag hopen niet wetende dat er nadien duizenden burgerdoden zouden vallen, met die eis hebben ingestemd en Mladić zal, als-ie ooit voor het Tribunaal verschijnt, natuurlijk van harte willen vertellen over de deal, die de Amerikanen, de Britten, de Fransen, de Duitsers en de Navo onder de roos willen houden.
"Western powers prefer to keep Mladic and Karadzic far from the dock because (...) they can not deny their involvement (in de slachting onder moslimsmannen) and therefore they would disclose what they know about the most disgraceful decisions that could have been made by our governments during the war and the peace negotiations." Dat zei Hartmann er zelf over in een interview in oktober vorig jaar.
B92 verstopt Ratko Mladić, staat er op het plaatje hierboven. Dat radio- en televisiestation verzette zich zo ongeveer als enige jarenlang tegen Milošević. Het kreeg in die periode ruimhartig fianciële steun van het westen. Misschien zijn ze daar inderdaad wel onderdeel van de samenzwering. Je weet het maar nooit.

Geen opmerkingen: