donderdag 3 juli 2008

tribunaal

Nee, ik ga de slachting onder moslimmannen en -jongens van Srebrenica niet ontkennen. Ik ga de omsingeling, de uithongering en de inname van de stad niet proberen goed te praten. Ik ben ook al geen voorstander van etnische zuivering. Ik vind dan ook dat Radovan Karadžić en Ratko Mladić opgepakt, uitgeleverd en berecht moeten worden.

Gek eigenlijk dat je zo moet beginnen als je een stukje wilt schrijven over het oordeel van het Joegoslavië Tribunaal over de daden van Naser Orić, volgens het plaatje hierboven commandant, held, zoon, vader, medestrijder en onschuldig. "Heel Bosnië staat achter je."Voor de oorlog was Naser Orić een lokale patjepeeër in Srebrenica. Hij heeft zelfs nog een tijdje gediend als lijfwacht van Slobodan Milošević. Daarna werkte hij als politieman, werd zelfs chef van het politiebureau in zijn geboorteplaats Potočari (waar de Nederlandse blauwhelmen hun basis hadden) en promoveerde vervolgens tot commandant van de moslimstrijdkrachten in Srebrenica, de door de VN uitgeroepen safe haven die door het Bosnisch-Servische leger was omsingeld. Tijdens die omsingeling werd er vreselijk geleden in de enclave, geen twijfel over mogelijk. Het stadje lag voortdurend onder artillerievuur en de honger vrat de inwoners en de duizenden vluchtelingen die er samengepakt zaten van binnenuit op. Geen wonder dus dat de moslims er opuit trokken om de Servische troepen aan te vallen en om wapens en voedsel buit te maken. Als het daarbij was gebleven had ik dit stukje niet geschreven.
Maar er gebeurde meer. Zoek op het internet maar op 'Naser Orić en victims' of zo en een hele parade aan vermoorde, verminkte, verkrachte, verbrande lichamen trekt aan je voorbij tot je er misselijk van wordt. Hoeveel het er in totaal waren? Geen idee, maar zeker enkele honderden. En ga me nou niet vertellen dat dat allemaal propaganda is. Ik was een paar jaar geleden op bezoek bij een studiegenote van Aleksandra in Fakovići, een Servisch dorp aan de Drina, niet ver van Srebrenica. Zij vertelde over de moord op haar ouders en grootouders op 5 oktober 1992. Door de moslimstrijders van Naser Orić. Ik heb geen enkele reden om aan haar woorden te twijfelen.
Ook het Joegoslavië Tribunaal erkent dat moslimstrijders "gruwelijke misdrijven" hebben begaan, maar de rechters achten niet bewezen dat Orić daar verantwoordelijk voor was. En dat is gek. Hij was er verschillende keren zelf bij. Ik kan niet aantonen dat hij persoonlijk mensen om zeep heeft geholpen, maar het lijkt me heel sterk dat hij -de commandant- geen bevelen heeft gegeven of in ieder geval niet in de positie was om de gruwelijkheden te stoppen. En ook in de gevallen waarin hij er niet bij was... Er zijn talloze verklaringen die getuigen dat er niets in Srebrenica gebeurde zonder medeweten en zonder goedkeuring van oorlogsbaas Orić.
Het Tribunaal heeft Naser Orić volledig vrijgesproken. Volgens mij is hier geen gerechtigheid geschied.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste David Jan.
Het is inderdaad onbegrijpelijk;ik geloofde mijn ogen niet toen ik het bericht op een nieuwssite vanochtend las. Maak alsjeblieft een mooie reportage ofzo voor het Journaal en vraag ook naar de mening van minister Verhage die doorgaans erg resoluut wil overkomen als het over deze zaken gaat. Alleen gaat het dan altijd over die boeven uit Servië. Ik hoop dat deze vrijlating niet overmorgen vergeten is en dat het als een nachtkaars uitgaat. Ik ben benieuwd hoe de mensen daar bij jou in Belgrado reageren.

Groet van Jesse

David Jan zei

De reactie van de mensen hier in Belgrado is over het algemeen niet zo'n goede graadmeter. Velen vinden hoe dan ook dat het Tribunaal niet deugt, maar dat komt vaak voort uit de misplaatste gedachte dat geen enkele Serviër iets heeft misdaan. En zo is het natuurlijk ook weer niet. Het Tribunaal heeft volgens mij wel degelijk gerechtvaardigde uitspraken gedaan, maar ik betwijfel of ik de nuance kan handhaven als straks ook nog Ante Gotovina wordt vrijgesproken.

Anoniem zei

Gruwelijke slachtingen en grote aantallen vermisten. Dat is waar wij in Nederland aan denken als het over Srebrenica gaat.Maar waren de moslims wel zo massaal slachtoffer van de Serviers? Waren zij zelf wel zo onschuldig?Hebben moslims wel of niet al die Servische dorpen in Oost Bosnie uitgemoord en verwoest?De moslims zouden de massamoord over zich zelf hebben afgeroepen, door in strijd met de afspraken gewapende uitvallen te plegen.
[192 platgebrande dorpen, met 2800 doden en zesduizend gewonden] .Met die lui heb je medelijden?
De regering van Bosnie zou Srebrenica hebben opgegeven,verkoht!. Diplomatieke bronnen bevestigen dat Clinton in zijn gesprek met Izetbegovic heeft verklaard dat er internationale gemeenschap ing rij pen zal als het aantal dood moslims in Srebrenica hoger dan 5000 is.
Ondanks hinderlagen van de Serviers was de operatie een groot succes, zoals de opperbevelhebber van het Bosnische regeringsleger, generaal Rasim Delic, later in het parlement in Sarajevo verklaarde. Volgens de UNHCR ,5000 [ moslimsoldaten], is doorgedrongen tot het territorium van de gemeente Tuzla,Zenica[Bosnie]. Meer dan 2000 organen hebben in en rond Srebrenica is hersteld, en ze slacht offers van de drie jaar van de hevige gevechten in het gebied behoren.Maar die onjuiste schatting[8000] heeft allang haar werk gedaan.
Tussen 200 en 300 blinddoekt en ligaturen zijn exhumed met organen door het Joegoslavie-tribunaal, zijn dit zeker tekenen van executie. Dus,200 tot 300 moslims oorlogsmisdadigers,die servische dorpjes met onschuldige ongewapende burgers slacht, met vreselijke nachtelijke roof, en moordpartijen vanuit de enclave waarbij slachtoffers levend en gillend de ogen uitgestoken werden of ledematen geamputeerd onder oog van familie!.Uit rapporten van forensische onderzoekers blijkt dat niet,achtduizend, maar iets meer dan tweeduizend lijken in Srebrenica teruggevonden zijn.De bevindingen van deze wetenschappers zijn nooit publiek gemaakt!
VN commissie NIET ging om het aantal slachtoffers maar alleen het aantal VERMISTEN!VN commissie NIET ging om het aantal slachtoffers maar alleen het aantal VERMISTEN!
Op RTL4, vertelde soldaat Harry bij Barend en van Dorp rond die tijd: er waren maar 700 mannen in de ombond.. Opvallend is echter dat de enige VN militair [kapitein Schouten] was die zich ten tijde van het veronderstelde bloedbad dagen achtereen in Bratunac bevond. Schouten in Het Parool van 27 juli 1995: Iedereen praat iedereen maar na, maar niemand komt met harde bewijzen. Wat me opvalt is dat men in Nederland koste wat het kost wil bewijzen dat er sprake is van genocide. Als er daar executies zijn geweest, dan hebben de Serviers dat wel verdomd goed geheim gehouden. Ik geloof er dan ook niets van.De dag na de val van Srebrenica, op 13 juli, ben ik in Bratunac aangekomen en ik ben er acht dagen gebleven. In die tijd kon ik gaan waar ik wilde. Er is mij alle medewerking verleend, nergens ben ik tegengehouden. Srebrenica is een pure wraakactie.Als moslims Servische burgers doodt, is het wraak. Als Serviers islamitische strijders doden, is genocide.

Anoniem zei

Het Tribunaal in Den Haag is geen rechtbank, het is slechts een instrument van het Amerikaanse buitenlands beleid.Zolang de EU, de VS en de NAVO oorlogsmisdadigers niet zal worden verstuurd en er sentensed is niets meer dan een politiek instrument te houden demonizing Serviërs en wegspoelen het bloed uit de handen van de westerse politici en militaire leiders. Schaam u allen voor uw misdaden en hypocrisie.Maar anti-Servie propagandisten zijn er, meteen op ingesprongen en vergelijken Servie met Nazi-Duitsland en het te gebruiken om de wereld te chanteren. Tijd voor een Navotribunaal en ze te berechten voor al hun oorlogsmisdaden. Serviërs in het voormalige Joegoslavië waren de grootste volk.Wegejaagt uit Kosovo, Slovenië, Kroatië,maar uit Bosnie niet, dankzij Ratko Mladić. Miljoen Servische vluchtelingen werd in Servie..