maandag 28 juli 2008

verontschuldigingen

Geachte bezoekers. Ik ga allereerst mijn verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat ik bijna de hele dag niks van me heb laten horen. Het gebeurt wel eens dat ik gewoon voortdurend onderweg ben en stomweg geen tijd en geen gelegenheid heb om iets te schrijven. Dat was vandaag het geval. Laat me dan meteen maar vertellen wat er belangrijk genoeg was om jullie in de kou te laten staan. Niks bijzonders eigenlijk. Ik heb gewerkt aan een reportage die morgen om zes uur 's avonds wordt uitgezonden in het NOS Journaal.
Daarvoor moest ik allereerst naar het Orthopedisch Instituut in Belgrado dat, zoals je kunt zien, niet in opperbeste staat verkeerd. De zorg schijnt in orde te zijn, maar volgens mij kun je toch beter ergens anders je been breken.Daarna was ik voor de verandering maar weer eens bij de protestmars van de Vrienden van Karadžić, waar ook Radovans broer Luka het woord voerde:
En toen ze hun dagelijkse rondgang door het centrum maakten, stond er weer een heleboel politie langs de straten, zoals hier bij de Turkse ambassade:

Ik ben ook nog op een aantal andere lokaties geweest. Waar dat allemaal voor nodig was, kun je morgen avond dus om zes uur zien in het Journaal.
Dan is er nog die andere brandende kwestie. Is er wel of niet hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter in eerste aanleg dat Karadžić mag worden uitgeleverd (overgedragen moet ik officieel zeggen) aan het Joegoslavië Tribunaal. Het antwoord: ik weet het niet. Volgens een woordvoerster van de rechtbank is er vrijdagavond van geen enkel postkantoor in Servië een brief gestuurd waaruit dat zou kunnen blijken en ze hebben ook niks ontvangen in de speciale rechtbank in de Ustanićka Straat. Karadžić advocaat heeft erop gezinspeeld dat die brief ergens in de Republika Srpska in Bosnië op de post is gedaan. Ik weet niet of dat telt, gezien de vastgestelde termijnen. Het zou zomaar kunnen dat jullie morgen in Nederland al met Radovan Karadžić zitten opgescheept, maar het zou net zo goed kunnen dat het niet zo is. Het spijt me, ik weet het echt niet.
Oh hemeltje lief, wat kijk ik uit naar een periode waarin ik het over iets anders kan hebben. Niettemin: vergeet morgenavond niet te kijken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dr.Karadzic is reeds veroordeeld door het wereld publiek op basis van manipulaties, leugens, intriges ZONDER enige vorm van proces.Niemand ontkent dat er individuele misdaden op de Servische zijde. Toch kan niemand geloofwaardig beweren dat deze misdaden waren een gevolg van de Servische leiders het beleid.Navo woordvoerder Jamie Shea zei in mei 1999, tijdens de bombardementen in Balkan:natuurlijk steunt de Navo het Internationaal Joegoslavie tribunaal. We hebben het zelf opgericht !Het is een leugen dat het ICTY een instelling van de Verenigde Naties zou zijn. Het tribunaal is ingesteld door de aanstokers en "overwinnaars" van de oorlog in Joegoslavië: de NAVO, die ter "goedkeuring" is voorgelegd aan de, door landen van de NAVO gedomineerde, Veiligheidsraad. Niet aan de Algemene Vergadering van de VN.Het politieke proces dient er alleen toe om de ware schuldigen aan het oog te onttrekken en de schuld toe te schuiven aan de Balkanstaten, m.n. Servië. Daarom wordt er alles, ook niet legitiem, aan gedaan om Milosevic en het Servische volk te criminaliseren.