dinsdag 22 juli 2008

ongeloof


Ik kan nog steeds niet bevatten dat deze niet onvriendelijk ogende oudere man met zijn witte hoed Radovan Karadžić is. Hoewel, kijk eens naar dat vingertje. Daar zit toch wel iets van een gelijkenis. Maar verder? Misschien ben ik hem in al die jaren ook wel eens tegengekomen in de bus. D'r zijn hier wel meer oudere mannen met baarden, dus erg opvallen doen ze niet.

Verder ben ik zo ontzettend benieuwd hoe het voor Karadžić zelf is geweest in die afgelopen jaren. Lachte hij zich een kriek als er weer eens werd beweerd dat hij zich schuilhield in het oosten van Bosnië of in Montenegro, schaamde hij zich als hij zijn vrouw hem hoorde oproepen zich over te geven, was hij boos als de internationale troepenmacht in Bosnië weer eens een inval deed in zijn woning? En wat dacht hij als hij in Belgrado een politieauto met zwaailicht zag? Was hij bang voor ontmaskering, was hij trots op de kracht van zijn nieuwe uiterlijk, dacht hij iets in de zin van: je krijgt me toch niet, lekker puh?

Ik vind het een absurd verhaal en ik denk dat het absurder wordt, naar mate er meer bekend raakt. Hoe voelen de patiënten zich die alternatief door hem behandeld zijn en wat denkt de winkelier die hem zijn dagelijkse boodschappen verkocht en wat vertelde hij als iemand hem naar zijn verleden vroeg? Wie was die Dragan Dabić, had hij zich met hem vereenzelvigd? Honderden, nee duizenden vragen hunkeren naar antwoord. Ik hoop de komende tijd zelf mijn steentje bij te kunnen dragen aan de beantwoording.

En nu had ik naar bed gewild, maar dat kan niet. Met het oog op morgen wil tussen elf en twaalf ook nog een gesprek. Gaaaaaaaaap.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vreemd ook hoe een op macht beluste man zich zo in de luwte kan opstellen. Heb je nog iets van de rellen die uitgebroken zouden zijn ondervonden?

P.s. check je mail!

David Jan zei

Net als maandagnacht stelden die rellen niet zo gek veel voor. Een man of zestig, zeventig die rotzooi wilden. En die konden ze krijgen van de politie, die massaal in de stad aanwezig is.

Anoniem zei

Wereldwijd werden en worden alle feite ten gunste van de Serviers genegeerd en alle feiten die Serviers in een kwaad daglicht zetten enorm uitvergroot, opgeklopt, uit hun verband gerukt etc. om hen als zondebok aan te merken.Jamie Shea zei later zelf over de Kosovo/oorlog: de slag om de publieke opinie was even belangrijk als de luchtoorlog. De journalisten waren evenzeer soldaten, in die zin dat ze aan de publieke opinie moesten uitleggen waarom deze oorlog belangrijk was. John Swainton, gedurende vele jaren uitgever van de New York Times, deelde in zijn afscheidsrede de volgende onthullende uitspraak aan zijn medewerkers mee:er bestaat geen vrije pers. Jullie, lieve vrienden, weten dat, net als ik. Niemand van jullie zou het ook maar durven zijn eigen mening eerlijk weer te geven. Wij zijn allemaal instrumenten en horigen in dienst van de financiele machthebbers achter de coulissen. Wij zijn marionetten die dansen en springen, wanneer aan het touwtje getrokken wordt.James Harff directeur van het Ruder Finn Global Public Affairs geeft onomwonden toe dat zijn bureau verantwoordelijk is voor vele misleidingen en glasharde leugens[Balkan oorlog] om de publieke opinie te manipuleren, en daar is ie nog hartstikke trots op ook!James Harff :als u zou willen bewijzen dat de Serviers slachtoffer zijn, probeert u het dan, u zult merken dat u daarin dan helemaal alleen staat. Hoe kunnen we zulke vreselijke daden tegen Serviers[Servie] ongedaan maken?En hoe kunnen zoveel mensen toegeven (politici's, journalisten...) dat ze gelogen hebben?