woensdag 2 juli 2008

(niet) roken


Arm Nederland. Daar zitten jullie met z'n allen in een café niet te roken. Wat een droefenis.

Of misschien toch niet, misschien zijn dit de woorden van een looser die al jaren (veel te veel) rookt en er maar niet mee kan ophouden, een betreurenswaardige slappe zak, een hulpbehoevende nicotineverslaafde, een potentiële longkankeraar.

Ik woon in het verkeerde land, houd ik mezelf maar voor, een land waar de helft van de mannen rookt, een derde van de vrouwen en een kwart van de tieners. Ik woon in een land waar rokers het liefst sigaretten met het hoogst mogelijke teergehalte opsteken, een land waar Philip Morris, British American Tobacco en Japan Tobacco International zijn neergestreken om lekker dichtbij de markt te zitten waar jaarlijks ongeveer een miljard pakjes sigaretten over de toonbank gaan voor iets meer dan een euro per pakje.

In de café's en restaurants van Belgrado roken we lustig voort. Voor, na en tijdens het eten, het maakt ons niet uit. Hoezo, we moeten aan de gezondheid van het horecapersoneel denken? Dat rookt zo mogelijk nog meer dan de cliëntèle. Misschien moeten obers, koks en barmensen meer om de gezondheid van hun klanten denken.


Ik weet niet goed hoe dat nou moet als ik straks weer eens in Nederland ben. Ik kan me hoe dan ook al haast geen pakje sigaretten a vier euro veroorloven, op mijn logeeradres mag ik alleen maar buiten roken, in het café kan ik alleen maar drinken... Toch maar stoppen? Euh, nee, nog maar even niet.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

O wrijf het nog even lekker in :)

David Jan zei

Kom hier wonen...

Anoniem zei

Ik ben een van de voorstander van het verbieden van roken in de NL'se horeca..maar dat komt alleen omdat ik zelf niet rook, en als je soms je kleren ruikt als je uit een cafe komt..pfff..

In Servie is roken een soort van primaire levensbehoefte..zo'n wet zou daar ook nooit aangenomen kunnen worden..

David Jan zei

In openbare gelegenheden mag je al geen sigaret meer opsteken en daar wordt redelijk de hand aan gehouden. Er wordt nu driftig gediscussieerd over uitbreiding van die rookverboden tot de horeca. Ik vrees dat we er hier op termijn ook aan moeten geloven, als Servië ooit lid wil worden van de EU, maar of iemand zich er iets van aan zal trekken is maar de vraag.