zaterdag 12 juli 2008

lekker


Als er in Belgrado een nieuwe winkel opent, dan kun je er haast donder op zeggen dat het een sportska kladionica (wedkantoor), een dvd-uitleencentrum, een bank of een pekara (bakkerij) is.
Om de een of andere reden schieten vooral de bakkerijen als paddestoelen uit de grond. In gewone winkels kun je eigenlijk alleen fabrieksbrood kopen, terwijl die bakkerszaken ook bijvoorbeeld belegde broodjes, kifle en ander spul verkopen; meestal nogal smakeloze, voorgebakken rotzooi. Op die regel bestaat een uitzondering: Xleb i Kifle (xleb is brood en ik weet niet precies hoe ik kifle moet vertalen, suggesties??). Winkels van die keten duiken overal in de stad op, gelukkig ook in de Cara Dušanastraat bij mij in de buurt. Ze verkopen daar ongekend lekker volkorenbrood, voor de verandering eens smaakvolle belegde broodjes en allerlei soorten gebak. Ik heb er zojuist een stuk kwark- en een stuk chocoladetaart gekocht. En omdat het vandaag feest is (????) heb ik ook maar twee pains au chocolat meegenomen. Ik ga er naar zitten kijken totdat ik me niet meer kan bedwingen. Veel langer dan een minuut of drie zal dat niet duren, vrees ik.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Xleb kan ik na vier jaar Russisch wel lezen, maar ik ben nu wel benieuwd wat kifle is.

David Jan zei

Kifle zijn een soort van croissants, dus opgerolde plakjes deeg, alleen dan niet van bladerdeeg, maar van gewoon deeg. Meestal zit er iets in, kaas of zo. Maar het woord heeft ook wel een algemenere betekenis, iets in de zin van luxe broodjes.

Anoniem zei

Heb nu dat ik dit lees opeens een enorme trek in Burek sa mesom ;-)
Voorlopig kan ik dat helaas weer niet eten :-(