zondag 1 maart 2009

obraz

Ministry in bid to shut down Obraz
28 February 2009 10:47 Source: B92
BELGRADE -- The Human and Minority Rights Ministry wants the Obraz organization to be closed down and has submitted an initiative to look into the legality of its work.
(...)
1. One hundred thousand Ustasha attend rock concerts in 'hlijepa nihova" while you bury your head in the sand an hassle Obraz. Pathetic move. It's views are a natural reaction to it's opposite contemporaries across the border. Or does your head in the sand somehow make you feel safer? Perhaps they should focus on forming political parties in government like Austria, Italy and the like?(Rashan, 28 February 2009 14:17)
Recommend (+14)
Poor comment (-8)


Het is een van de onuitroeibare ziekten op de Balkan: het afschuiven van verantwoordelijkheid. De hand wordt zelden of nooit in eigen boezem gestoken, de splinter in het oog van de ander wordt daarentegen bijna altijd tot balk-achtige proporties opgeblazen.
Hoe kom ik daar nou weer bij?
Zomaar een berichtje. Zoals je hierboven ziet overweegt de Servische regering de organisatie Obraz (Eer) te verbieden. Obraz is een extreem nationalistisch en hoewel klein, tamelijk luidruchtig clubje, dat altijd in het geweer komt als er homo's de straat op gaan, verdachten voor het Joegoslavië Tribunaal worden opgepakt, Kosovo in het geding is, journalisten in elkaar geslagen moeten worden enz. De aanhangers, meest jong en man, beschouwen zichzelf als Sint Sava-nationalisten, ze onderhouden warme banden met de orthodoxe kerk. Ik weet het verschil niet precies tussen dat soort nationalisten en gewone nationalisten, maar het schijnt er toe te doen. Hoe dan ook, het ministerie van mensen- en minderhedenrechten wil van ze af.
Het gaat er even niet om of dat al dan niet terecht is. Ik vond in dit verband vooral de reactie op het bericht kenmerkend: bij de buren is het veel erger, want daar bezoeken honderdduizend ustaša rockconcerten. Met andere woorden: niet wij zijn fout, maar zij, oftwel: geen hand in eigen boezem, maar een balk in het oog van de ander.

Geen opmerkingen: