zaterdag 7 maart 2009

flikkers

Ik hoor dat er in Nederland vaak wordt gemopperd op moslims, onder meer omdat ze zo weinig tolerant zijn ten opzichte van homo's. Kom eens hier kijken, zou ik zeggen. Deze week zou het parlement de nieuwe anti-dicriminatiewet bespreken, waar ook instaat dat niemand gedicrimineerd mag worden vanwege seksuele voorkeur. Lijkt me redelijk, maar dat vindt de orthodoxe kerk niet. Hoewel die net als iedereen al een half jaar de tijd had gehad om op het wetsvoorstel te reageren, vonden de zwartjurken (sinds het besluit van bisschop Artemije om mij zonder enige reden de toegang tot een klooster in Kosovo te weigeren vind ik het niet meer nodig ze respectvol te bejegenen) het nodig om op het allerlaatste moment bezwaar in te dienen. En wat doet de regering? De regering trekt het wetsvoorstel in, omdat ze "een zo breed mogelijk draagvlak" wil voor het voorstel. Wablief?
Dat was al erg. Haast nog erger vond ik de kop in de Kurir van vandaag. "Zij steunen flikkers", schrijft het veelgelezen schandaalblaadje in chocoladeletters op de voorpagina. Wees ervan verzekerd dat het woord flikkers hier niet wordt gebruikt als een soort van geuzennaam, zoals in Nederland wel gebeurt. Fotootjes erbij van Čeda Jovanović (LDP) en Mladen Dinkić (G17 Plus), die de wet inderdaad steunen. Sommige delen van deze samenleving hebben nog heel veel te leren...

6 opmerkingen:

Michel zei

Lijkt me een soort BILD Zeitung die "Kurir". Is de samenleving dan zò homofoob daar? Ik weet dat het een haantjescultuur is, maar dit is erg..

David Jan zei

Ja Michel, (een heel groot deel van) de samenleving ís homofoob. Dat geldt overigens voor de hele regio. Natuurlijk is niet iedereen zo agressief als Kurir of zo gewelddadig als degenen die erop los beginnen te timmeren als er weer eens een volstrekt onschuldige gay parade in een van de hoofdsteden wordt gerganiseerd. Politie doet dan over het algemeen niets of grijpt pas veel te laat in en geestelijken, om het even of ze orthodox, katholiek of moslim zijn, zijn altijd in de buurt te vinden als dat gebeurt.

Michel zei

Een Servische homo moet dus (letterlijk en figuurlijk) kloten hebben om in het openbaar te laten zien wat zijn of haar geaardheid is..

David Jan zei

Inderdaad, de Servische, de Kroatische, de Bulgaarse, de Albanese en een eindje verderop de Poolse, de Russische en ga nog maar even door.

Anoniem zei

De vooruitgang op dit gebied gaat maar heel langzaam. In sommige clubs in Belgrado wordt het wel geaccepteerd. En ook de hoger opgeleiden zijn veel toleranter. Helaas is er nog altijd een grote groep die het altijd weer weet te verpesten. Niet alleen wat betreft homo rechten in Servie, maar iedere keer weer als Servie slecht in het nieuws komt heeft deze laatste groep helaas een groot aandeel.

David Jan zei

Je hebt gelijk dat er in Belgrado clubs zijn waar homo's vrijelijk kunnen uitgaan. Maar vergis je niet, ook grote delen van de hoger opgeleiden in de Balkansamenlevingen moeten helemaal niets hebben van homoseksualiteit.