zaterdag 21 maart 2009

omkoping?

Wat nu, het label Kosovo en dan een plaatje van een tropisch strand met palmboom? Ja, dat nu. Deze foto is gemaakt (niet door mij) op de Maladiven en de Maladiven hebben op 19 februari de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. Zal mij een worst wezen, hoor ik jullie denken, en ik zou dat ook hebben gedacht, als niet dit bericht de wereld in was gekomen. Behgjet Pacolli, een Kosovo-Albanese rijke stinkerd met een Zwitsers paspoort en lid van het parlement in Priština zou zijn beurs hebben getrokken om Maladiefse (Maladivaanse, Maladivese??) functionarissen een reden te geven tot die erkenning over te gaan. Ik weet niet of het klopt, maar het zou me niet verbazen. Wat voor andere reden zouden de Maladiven in vredesnaam hebben om dat te doen?
En laten we eens naar de andere kant van het verhaal kijken: meneer Pacolli. De lucht om hem heen ruikt niet bepaald fris. In 1998 werd er in Rusland een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem gestart, nadat hij wel erg veel opdrachten kreeg van zijn vriend Pavel Borodin. Ook Carla del Ponte heeft een tijdje achter hem aan gezeten toen ze nog officier van justitie was in Zwitserland. Ook al wegens omkoping. Geen van de twee onderzoeken heeft overigens ergens toe geleid.
De tijd zal waarschijnlijk niet leren wat er waar is van de beschuldigingen. Dit soort mannen schijnt immuun te zijn voor onderzoek en vervolging. Maar als ik het lijstje van erkenningen van Kosovo's onafhankelijkheid eens langsloop (Palau, Panama, Micronesië, Samoa, Belize), dan bekruipt me toch een licht gevoel van twijfel aan de oprechtheid.

14 opmerkingen:

Michel zei

Vanavond een stukje meegekregen over Kosovo in "met het oog op morgen" waarin o.a. Pieter Feith zijn mening gaf. Helaas was hij vrij pessimistisch over de toekomst en vreesde hij voor splitsing langs ethnische lijnen. Het broeit nog steeds. Zal es kijken of ik dat stukje kan vinden..

David Jan zei

Goed dat je het laat weten. Ik zal ernaar luisteren.

Anoniem zei

http://www.nrc.nl/podcast/article2156134.ece/Interview_Pieter_Feith_over_Kosovo

Hier vind ik hem juist mooi weer spelen met als ondertoon dat alles wat nog fout gaat komt omdat Belgrado niet meewerkt.

Anoniem zei

http://player.omroep.nl/?aflid=3311817

Deze bedoelt Michel, het laatste 1/3 deel betreft kosovo

Anoniem zei

"...gaat u dan bij de ene partij aan de thee en dan toch ook bij de criminele Serviers in het noorden...."

erg suggestieve vraagstelling

Michel zei

@S: die "criminele Serviërs" zijn ongecontroleerde elementen/bendes die nog in het noorden opereren en is niet generaliserend bedoeld.
Gister stond de uitzending nog niet klaar, ik zal het interview even helemaal beluisteren.

Michel zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Michel zei

Nog een tip: NOVA van gister over het Srebrenica drama dat verfilmd is, en over de m,ate van realiteit van die film.

David Jan zei

Het is de oude vertrouwde discussie met doven en blinden. Een paar dingen. Kosovo is "nog niet door iedereen erkend", zegt Feith. Dat klinkt als een erkenning door een meerderheid, terwijl in werkelijkheid slechts 56 van de bijna 200 VN-lidstaten dat hebben gedaan. Feith voert verder als vaststaand feit (woordgrapje) op dat de Serviërs voor de bombardementen al 2000 Albanezen om zeep hadden geholpen, in het midden latend of dat burgers of UCK'ers waren. Voor zover ik weet is dat aantal nog nooit vastgesteld. Verder zegt-ie dat de regering in Pristina al heel veel mooie wetgeving heeft aangenomen, waarin de rechten van minderheden worden gegarandeerd. Dat klopt, maar het komt aan op uitvoering van die wetgeving en dat is, net als op de rest van de Balkan, een groot probleem. Verder meldt niemand van de gespreksdeelnemers dat er na de bombardementen 200.000 Serviërs op de vlucht zijn gejaagd. En tot slot schetst Feith, net als al zijn internationale collega's, een scheef beeld van de huidige Servische kant van het verhaal. Inderdaad, er is een handjevol Serviërs te vinden in de Kosovo-instituties, maar het is nog veel te vroeg om daaruit af te leiden dat de Serviërs ten zuiden van de Ibar over de streep zijn. En dan Mitrovica. Daar word ik echt kwaad om. Het verzet tegen de onafhankelijkheid wordt stelselmatig afgeschilderd als het werk van criminelen. Het geweld mag dat zijn, de weerstand als zodanig is dat niet, meneer Feith. Ik heb in al die jaren geen Serviër in het noorden kunnen vinden die instemt met de gang van zaken. Nul. En geloof me, er wonen niet alleen maar criminelen in Noord-Kosovo.

Anoniem zei

Die oude vertrouwde discussie. Ik word zóóó cynisch van die gezellige praatjes voor het vullen van gaatjes. Ik kon daarom ook die vodcast van het NRC niet uitkijken. Robert van de Roer zat zo'n beetje op schoot bij Feith. Wat is toch met de neus van de waakhond gebeurd? Ik denk overigens dat Belgrado inderdaad een veel te koppig standpunt heeft over Kosovo. Servië heeft zich nooit echt serieus geïnteresseerd voor het feit dat er twee miljoen Albanezen in Kosovo wonen, ook niet na oktober 2000. Daar moet verandering in komen met onafhankelijkheid als voldongen feit. Probleem is dat Feith alle ruimte krijgt om dat verhaal te benadrukken, terwijl volgens mij een evenzo groot probleem is dat een groot deel van de politieke elite in Kosovo een criminele machtsbasis heeft en zodoende geen belangstelling voor een volledig functionerende rechtstaat. Is dat geen goeie vraag voor Feith? hoe hij dat denkt aan te pakken? Zo'n onderwerp krijgt erg weinig aandacht, is misschien te ingewikkeld voor het nieuws op dorpspompniveau waar we doorgaans op getrakteerd worden. Of misschien is het pro-Servisch gewauwel. Zoals het al gauw onfris pro-Servisch gewauwel is om over die opgeblazen kloosters, verjaagde of afgeslachte Serviërs, lugubere orgaanhandel of geliquideerde Haagse getuigen te beginnen. Het zijn met name halfgare marxisten, Servische apologeten en genocide-ontkenners die daarover bloggen. Dat maakt elke kritische kanttekening op voorhand verdacht. Dat is tenminste hoe ik 't ervaar. My two cents....

David Jan zei

Uit mijn hart gegrepen, Richard. Ik heb dat 'gesprek' tussen Van de Roer en Feith ook gezien. Heb het wel uitgekeken, zij het met kromme tenen. Had na afloop de behoefte hardgrondig te vloeken over zoveel onbenul en volgzaamheid (van de interviewer). Geen vraag gesteld die er toe doet. Ik zat me stiekem af te vragen of meneer de journalist misschien een fijn bedrag voor pr heeft van EULex.

Anoniem zei

Michel:UCK [albanesen] begonnen te schieten, vermoordden postbodes, boswachters,en ze gooiden bommen in cafes, in de buurt van groentemarkten in Kosovo. Servie reageerden slechts op de situatie, zoals iedere staat daarop zou hebben gereageerd.Verschillende UCK leiders had het mobiele-telefoonnummer van generaal Wesley Clark, de NAVO commandant.Tijdens de periode van 1941 t/m 1988 en in 1999 werdt de Albaneze meerderheid op Kosovo tot stand gebracht.Voor 1941 waren de Serviërs op Kosovo tijdens koninlkijk Joegoslavië de meerderheid (60%)....
De communisten hebben een Servische terugkomst op Kosovo na 1945 verboden! De communisten hebben in 1945 een grote aantal Albaneze emmigranten op Kosovo toegelaten, want er was srpake van een zwaar ondemocratische dictatuur in Albanië; ook na 1945.
In 1999 tijdens de komst van de NAVO op Kosovo werden de laatste Serviërs op Kosovo gezuiverd. Er leven momenteel heel weinig Serviërs op Kosovo!Het blijft natuurlijk schandalig hoe de ethnisch Albanezen, Kosovo van de Serven gestolen hebben. Ook na de oorlog en zelfs afgelopen jaaren zijn er Serviers uit hun dorpen verdreven, kerken en kloosters in brand gestoken.
En dit wordt beloond met een onafhankelijkheid. Hoe dom kunnen we zijn. Wat nu de Serven overkomt kunnen wij op termijn ook verwachten.Het is voornamelijk aan de VS te danken dat we nu met een mafioos staatje in onze achtertuin zitten.Kosovo is een drugs- en prostitutie- en vrouwenhandel- criminaliteitsnest. Het wordt de aanstaande basis voor moslimfundamentalisten om Europa te terroriseren.Veel drugs. Hard drugs. Alles wat er vanuit Turkije en Afghanistan naar Europa moet loopt via de Albanezen.Hele ethnische groeperen zijn ethnisch gezuiverd door de UCK-terroristen (Serviers, joden, Turken, Macedoniers, Roma). De ‘regering’ in Kosovo wordt nu geleid door een UCK-terrorist: Agim Ceku, die bloed aan zijn heeft en onschuldige burgers heeft vermoord.Het is een land van bandieten en criminelen, en de grootste is president geworden. Kosovo kan niet op zijn eigen benen staan, wegens te achterlijk, te lui en te dom, en zal dus aangewezen zijn op EU-geld, ONS geld.

Michel zei

Jammer dat deze reacties anoniem zijn, Ik ga er inhoudelijk niet eens op in. Het zou "Anoniem" sieren met open vizier te strijden.

Anoniem zei

Michel:]Jammer dat deze reacties anoniem zijn, Ik ga er inhoudelijk niet eens op in. Het zou "Anoniem" sieren met open vizier te strijden.] In de serieuze onderzoeksjournalistiek is al heel wat gepubliceerd over zaken als mediamanipulatie, beeldvorming en stereotyperingen in relatie tot het uiteenvallen van voormalig Joegoslavie. Maar dat wist je natuurlijk al.Wie aan Serven denkt, krijgt 'bad guys' op het netvlies, wie aan Bosnische moslims of Kroaten,of Albanesen denkt, krijgt een 'good guy' op z'n bordje.Navo woordvoerder Jamie Shea zei in mei 1999, tijdens de bombardementen in Balkan:natuurlijk steunt de Navo het Internationaal Joegoslavie tribunaal. We hebben het zelf opgericht ! Mensen die de Serven over een kam scheren met Hitler en de uitroeiing van joden zijn bewuste bedriegers of heel dom en niet waard in de media hun zegje te doen. Binnen enkele tientallen jaren zullen we hierover de waarheid wel te weten komen over Balkan, maar ondertussen zal de geschiedenis al geschreven zijn.