donderdag 26 maart 2009

arrestatie


Paniek in de tent. Er zou in Kenia een verdachte zijn gearresteerd van het Joegoslavië Tribunaal. We weten niet wie het is, maar volgens de speciale aanklager voor de oorlogsmisdaden, Vladimir Vukčević, is het noch Ratko Mladić, noch Goran Hadžić en dat zijn de enige twee overgebleven voortvluchtigen. Zojuist in het B92-nieuws werd de arrestatie wel gemeld, maar pas als derde onderwerp, zonder namen. Toevalligerwijs is Serge Brammertz, de hoofdaanklager bij het Tribunaal vandaag aangekomen in Belgrado. Hij weet ongetwijfeld wat er aan de hand is, maar laat z'n gezicht natuurlijk niet zien.
De paniek in Nederland lijkt te zijn veroorzaakt door het ANP dat een bericht van het Franse persbureau AFP nogal kort door de bocht heeft vertaald. In het AFP-bericht was sprake van "een persoon gelieerd" aan een onderzoek van het Joegoslavië Tribunaal en het ANP heeft daar plompverloren een verdachte van gemaakt. We zien wel verder.
Update: (Weer eens een keer) vals alarm. De man die in Kenia is gearresteerd blijkt een Duitser te zijn. Nu zijn er wel Duitsers die iets met oorlogsmisdaden hebben, maar dat was een andere keer.

5 opmerkingen:

Michel zei

Vaag allemaal.. Ben wel benieuwd, en inderdaad, zoveel "foute" Duitsers leven er niet meer. Vanwaar die ophef? Heel mysterieus. Karadzic was ook een anonieme professor, ik weet niet hoe goed Mladic Duits spreekt?

David Jan zei

Weet ik ook niet (van dat Duits). Na Karadžić, alias Dragan David Dabić, verbaast niks me meer, maar ik denk toch dat we hier te maken hebben met een onvervalste canard.

Anoniem zei

Canard! Sensatie was van korte duur. Het gaat om Igor Majeski, Duitser van Kroatische afkomst die al 25 jaar in Mombasa woont en daar een watersporttoko runt. Wat ie uitspookte heeft in elk geval niets te maken met de Joego-jamboree van '91-'95.

Michel zei

@ Richard; LOL, "Joego-jamboree" benoem ik hierbij tot het eufemisme van de eeuw! :-)
Het had wel met boys toys te maken. Wat die Majeski uitgespookt heeft is nog vaag, maar ik hoor een hoop eenden kwaken inderdaad..

Anoniem zei

Mladic is de eerste generaal geweest die in het moderne Europa heeft moeten strijden tegen het islamoterrorisme.Stond Milosevic op het punten Clinton,Blair, Bush, Cheney,, enz, juridisch verschrikkelijk bij de ballen te pakken toen hij ineens *kuch* zomaar dood ging. Natuurlijke *kuch* dood. Het tribunaal is ingesteld door de aanstokers en “overwinnaars” van de oorlog in Joegoslavie: de NAVO, die ter “goedkeuring” is voorgelegd aan de, door landen van de NAVO gedomineerde, Veiligheidsraad. Niet aan de Algemene Vergadering van de VN. Wat zeurt men toch over Srebrenica? Zijn de veroorzakers van 1.2 miljoen gedode Irakezen al voor een tribunaal verschenen, op zijn minst als verdachten? Of hebben die daders de “intentie een bevolkingsgroep geheel of gedeeltelijk te vernietigen” beter gecamoufleerd.