dinsdag 17 maart 2009

bommen

Wat aan de late kant vandaag. Dat komt doordat ik net terug ben uit Aleksinac, een klein plaatsje in de buurt van Niš. Op 24 maart is het tien jaar geleden dat de Navo-bombardementen op (toen nog) Joegoslavië begonnen. Volgens het bondgenootschap was het een 'schone' campagne met 'slimme' bommen. In Servië denken ze daar anders over. Nooit is vastgesteld hoeveel burgerslachtoffers er precies gevallen zijn. De schattingen lopen uiteen van vijfhonderd tot zevenduizend. Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt en aangezien ik vind dat ieder burgerslachtoffer er één te veel is, kun je volgens mij niet van 'schoon' spreken.
Hoe dan ook, Aleksinac is een van die plaatsjes die het zwaar te verduren heeft gehad. Het is in totaal vier keer gebombardeerd. Twee keer kwamen de bommen inderdaad op de dicht tegen het stadje aanliggende kazerne terecht (waar overigens geen militair meer te bekennen was) en twee keer ging het mis. De ene keer werd het ziekenhuis getroffen, de andere keer een woonwijk. Er waren twaalf doden en dertig gewonden te betreuren.
Ik was er om een reportage te maken voor het Journaal, die volgende week maandag of dinsdag zal worden uitgezonden. En zoals dat gaat in kleine Servische plaatsjes, dan word je ontvangen door de plaatselijke notabelen en die nodigen je dan uit voor een lunch (op de tafel alleen nog maar de salades en de rakija, het vlees kwam later). Voor je het weet, zit je twee uur lang aan tafel en moet je je haasten om je werk af te krijgen. Heel vervelend werk, je begrijpt het. Op de foto rechts overigens de notabelen, daarnaast producer Dragan en links manus-van-alles Ljuba. Hieronder cameraman Sale, want die was er ook bij.


10 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik had niet verwacht dat de NOS hier aandacht aan zou willen schenken (politieke bias etc.), zeker niet tien jaar na dato. Blijkbaar heb je een goede invloed op hilversum, ik ben benieuwd hoe het wordt.

David Jan zei

Ik ben ook benieuwd hoe het wordt. We hebben goed materiaal, dus ik ben optimistisch. En zo zie je maar, niet alles is zo negatief als een mens wel eens denkt.

Anoniem zei

Interessant onderwerp. Ik hoop dat je ook aandacht besteed aan de nasleep van het conflict. Moderne bommen maken niet alleen direct slachtoffers, maar sind de bombardementen is het aantal gevallen van kanker en tumoren in Servie explosief gestegen. 10 jaar na de bombardementen hebben de slimme bommen nog steeds een verwoestende uitwerking.

David Jan zei

Ik vrees dat dat er niet in zit. In twee minuten televisie kun je nou ook weer niet al te veel kwijt.

Michel zei

Zal proberen de reportage niet te missen..

David Jan zei

Dat is mooi.

Jora zei

Ben benieuwd, er is sowieso te weinig nieuws over Servie op het Journaal dus elk inkijkje is welkom, en deze aanleiding is wel erg bijzonder. Hoe is het eigenlijk met de puinhopen van de RTS studio? liggen die er nog?

David Jan zei

Nee hoor, de puinhopen van de RTS zijn al lang geleden opgeruimd en wederopgebouwd. In en rond de Kneza Milošastraat is nog wel veel schade te zien. Daar waren de ministeries van binnenlandse zaken en defensie en de hoofdkwartieren van MUP en leger. Geleidelijk aan wordt ook daar gerenoveerd.

Anoniem zei

Is er al bekend wanneer het uitgezonden gaat worden?

David Jan zei

Maandagavond als het goed is. Ik weet niet of het om 18.00 of om 20.00 zal zijn (misschien wel allebei).