maandag 16 maart 2009

snelweg

Ik schreef al dat ik in Albanië was om een reportage te maken over het leger. Een andere reden was de snelweg die Priština moet gaan verbinden met de Adriatische Zee. De Slagader van de Natie wordt die weg al genoemd, omdat hij eveens de Albanezen in Albanië en de Albanezen in Kosovo dichter bij elkaar brengt. Nu heb je er grofweg zeven of acht uur voor nodig om van de
hoofdstad van Kosovo aan zee te komen. Straks niet meer dan een uur of tweeënhalf. Wanneer dat straks is, valt nu nog niet te zeggen. De Albanese premier Berisha houdt vol dat er in juni op z'n minst twee banen van het Albanese tracé geopend zullen worden. Vergeet het maar, meneer Berisha, dat gaat niet lukken, want zo ziet het er nu uit (Berisha moet het wel volhouden, want er zijn verkiezingen in juni).

Die weg begint (of eindigt, afhankelijk van het perspectief) in Shëngjin (uitgesproken als iets van Sjundzjien) aan de Adriatische Zee. Dat is nu nog een klein plaatsje met zo'n vijftienduizend inwoners. Maar anticiperend op de verwachte goederen- en toeristenstroom uit Kosovo zijn ze nu al als gekken aan het bouwen, waarbij de infrastructuur zoals je kunt zien overigens sterk achterblijft.

De belangrijkste toegangsweg naar Shëngjin leidt over het strand (bunkertjes).


En dit is de haven waar het allemaal om draait.

Ik sprak in Shëngjin met de onderdirecteur van het lokale havenbedrijf. Vroeg hem onder meer of hij niet bang was dat het stadje zometeen overspoeld wordt door bordelen (zeelieden willen immers ook wel eens wat). Luid gelach. Nee, dat was-ie niet. Hoewel... Er was al eens een vrouw die wel wat wilde verdienen aan de lust van eenzame zeelieden, vertelde de onderdirecteur. Een groepje mannen ging naar haar huis en terwijl de eerste binnen was en de anderen in een rijtje stonden te wachten, arriveerde de echtgenoot van de vrouw. Die wilde zijn huis in. Hé, hé, dat gaat zomaar niet, riepen de wachtenden. Kun je niet gewoon op je beurt wachten? Ach, zomaar een anecdote.


Albanezen willen om de een of andere reden altijd met je op de foto. Deze keer ook, dus traditiegetrouw een groepsfoto, gemaakt door de politieman die het haventerrein bewaakte. De onderdirecteur staat rechts. Links staat de chef van de beveiliging en daarnaast Afrim, mijn vertaler (ik spreek nog steeds geen Albanees).

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo David Jan,
Albanie is inderdaad een bijzonder land. Afgelopen zomer erdoorheen gereden, vanuit Ohrid naar Crna Gora, en nergens zo veel TROUWERIJEN met een cameraauto al filmend vooraan gezien. CarWash gelegenheden en benzinestations zijn er ook in overvloed!
Pozdrav od bivse beogradjanke iz Harena (GN),Sasje
PS. Pozdrav i Kizi Jelenkovicu na B92, to mi je zet...

David Jan zei

Dank voor de groeten uit Haren, Saša. Even voor alle zekerheid, is je zwager of schoonzoon Kiza geluidstechnicus of heb ik de verkeerde voor me?

Anoniem zei

Goedemorgen David Jan,

Wat heb je toch een leuk blog! Bij het lezen en bekijken van de plaatjes gaat het bijna altijd kriebelen bij mij en krijg ik zin oom op reis te gaan.

Groeten van Jesse

Anoniem zei

Wie zijn op dit moment de grootste investeerders in Albanie? Zijn de Chinezen weer terug?

Anoniem zei

Hallo David Jan,
mijn zwager Kiza is inderdaad een geluidstechnicus op B92... Zelf woon ik inmiddels al 21 jaar in Nederland maar kom al te graag en regelmatig naar Beograd, Dorcol. Volgende reis staat gepland voor begin mei. Kan ik nog iets voor je meenemen?
groet, Saša

David Jan zei

@ Jesse. Dankjewel voor je complimenten. En dat reizen, dat moet je vooral doen. Het is namelijk erg leuk.
@ Reijer. Ik heb er deze keer niet speciaal op gelet, maar het komt me zo voor dat vooral Italianen en Turken erg actief zijn. Chinezen heb ik niet gezien.
@ Saša. Iets meenemen hoeft niet, omdat ik zelf in april naar Nederland ga. Misschien is het leuk om een kop koffie te drinken. Laat maar weten. In Dorćol, want daar woon ik ook. Ik hoop voor je (en voor mezelf) dat het weer tegen die tijd wat beter is.

Anoniem zei

Hoi David Jan,
is bij deze afgesproken... Eerst zal ik een paar dagen nog naar B.Petrovac toe gaan, naar m'n moeder, maar vanaf 3 t/m 5 mei kan het wel.
Is het je ook al opgevallen dat als het in Bgd slecht weer is, is het hier in NL in het algemeen super en omgekeerd?
Groetjes,
Saša

David Jan zei

Ik heb het liever omgekeerd (dat weer). Mail maar even waneer je er bent.