donderdag 5 maart 2009

verkiezingskoorts

Een bezoeker schreef een stuk over de ophanden zijnde lokale- en presidentsverkiezingen in Macedonië op zijn weblog en vroeg me wat ik er van vond. Dat kunnen we natuurlijk persoonlijk afhandelen, maar waarom niet op deze plek? Ter leering ende vermaeck, zodat anderen er ook wat aan hebben.
Hij constateert terecht dat de kans groot is dat de (etnisch Macedonische) VMRO-DPMNE van Nikola Gruevski (plaatje) na 22 maart zowel de premier (Gruevski zelf) als de president levert. De vraag is of dat erg is. Psychologisch gezien is het misschien niet de beste oplossing (hoewel, als de kiezers het willen...), maar de president heeft in Macedonië niet zo erg te vertellen en dus zal het met de negatieve gevolgen denk ik wel meevallen.


Zorgelijker is volgens mij dat de VMRO-DPMNE een meerderheid heeft in het parlement en dus haar coalitiepartner, de Albanese DUI, eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Dat is voor een etnisch verdeeld land niet handig. Gruevski, zijn regering en zijn afgevaardigden in het parlement kunnen eigenlijk op eigen houtje doen en laten wat ze willen, behalve de grondwet veranderen.
Hoe dan ook, ik denk dat de lokale verkiezingen eigenlijk belangrijker zijn dan de presidentsverkiezingen. In het Ohrid-akkoord, dat in augustus 2001 een eind maakte aan de vijandelijkheden tussen Macedoniërs en Albanezen, is Macedonië gedecentraliseerd. Er ligt dus relatief veel macht in handen van burgemeesters en gemeentebesturen en die zijn Macedonisch als de plaatselijke meerderheid Macedonisch is en Albanees als de meeste inwoners Albanees zijn.
Die macht gaat over de vraag of de lantaarnpalen Macedonisch of Albanees moeten zijn, maar, belangrijker, ook bijvoorbeeld over de verdeling van lucratieve baantjes en de vraag welke misdrijven al dan niet door de politie worden onderzocht. Politici willen dolgraag ergens burgemeester worden, omdat ze dan zeker vier jaar zijn verzekerd van een bovengemiddeld inkomen.
Met name in de Albanese gebieden is geweld in de aanloop naar verkiezingen schering en inslag, Fabian wijst daar ook op. Dat heeft volgens mij vooral met het bovenstaande te maken. Ik heb tot nu toe weinig gehoord over ongeregeldheden, maar ik sluit zeker niet uit dat er de komende dagen een paar partijkantoren in de hens gaan, geld wordt uitgedeeld aand kiezers en/of een paar partijfunctionarissen in elkaar worden getimmerd. Sommige tradities zijn immers te mooi om zomaar los te laten.

10 opmerkingen:

Fabian zei

Dobra vecar David-Jan,
Dit vind ik natuurlijk erg leuk om te lezen,dit waardeer ik. In Engels schrijven is wel lastiger moet ik je eerlijkheidshalve zeggen.

Wat ik persoonlijk dan weer interessant vindt vanuit mijn studie achtergrond (Bestuurskunde) is dat je het lokale aspect erbij betrekt: het Ohrid akkoord staat op mijn site ergens (integraal) en daaruit is inderdaad sprake van een decentrale overheid zoals wij die kennen in Nederland: grote autonomie voor de lokale overheid (in tegenstelling tot Frankrijk). Je legt een mooie link hiertussen.

Ik probeerde een link te leggen tussen verkiezingen en openheid & internet voorlichting, nou die conclusie is duidelijk: er is nog een lange weg te gaan in Macedonië ... Gek dat mijn site bijna nooit uit de lucht is en dat respectable partijen in Macedonië dat niet kunnen (de stroom zal wel weer uitgevallen zijn).

Feit is dat de komende verkiezingen in Macedonië een test is en de ogen zullen gefocust zijn, ik hoop dat er niet een of andere randdebiel die verkiezingen gaat lopen verstoren... Vooral in het Sar-gebergte wordt het spannend... We zullen het zien.
Pozdrav !

Michel zei

@Fabian: is die Hoxha familie van Enver? Dan zou de cirkel rond zijn.

Anoniem zei

Fabian, blij te lezen dat je tevreden bent over je webhosting. Die partij is natuurlijk ook van harte welkom bij me. ;-)

Als je je dan toch druk maakt over de openheid van het internet, volg dan de rechtszaak omtrent The Piratebay maar eens. Dat is een stuk fundamenteler dan alleen maar de zoveelste torrentsite versus de media-industrie. Ik zet mijn geld op de digitale ooglapjes!

Fabian zei

@michel: ik ben al bezig om dit voor je na te vragen: tot dusver geen antwoord. Nou heb ik wel de indruk dat de naam Hoxa net zo' n naam is als de vries of jansen in Nederland....

IK kreeg al wel deze link :
http://www.alsat.tv/eng/ALSAT_Lajme/Region_News/Mirushe_Hoxha,_ADP%E2%80%99s_candidate_for_President_of_Macedonia/

Maar goed dat geeft nog geen antwoord op je vraag....to be continued -

David Jan zei

Deze Mirushe Hoxha is geen familie van Enver, zoals Mehmut Thaci, de leider van DPA geen familie is van Hashim in Kosovo. Maakt verder niet uit, er zal geen Albanees president worden van Macedonië (nog niet).

Fabian zei

Gog David waar heb jij dat antwoord nou weer zo snel vandaan ? In ieder geval bedankt!

En inderdaad er zal geen Macedonische Albanees president worden, nog lange niet denk ik.....

@ Bas: als die rechtszaak wordt verloren, misschien kunnen de servers verplaatst worden naar Kosovo, of ergens in het Sar gebergte... 1 probleem: nog wel even een glasvezelkabeltje zien te regelen voor de connectiviteit, die laat nu toch te wensen over (al claimt Macedoni"e het eerste wifi land ter wereld te zijn)!

Pozdrav!

David Jan zei

Macedonië valt in het gebied waar ik correspondent voor ben. Bovendien heb ik er gewoond en ken ik er wel wat mensen. Dat geeft iets extra's.

Fabian zei

en ja hoor David-Jan, wat we al enigzins voorspelde is dan gebeurd:

Van: http://www.focus-fen.net/

Utrinski Vesnik: DUI campaign office in Gostivar attacked
9 March 2009 | 09:26 | FOCUS News Agency
Skopje. The party organization of Democratic Union for Integration /DUI/ has reacted sharply to the attack on the campaign office in the city of Gostivar on Saturday, Macedonian Utrinski Vesnik daily writes.
DUI has reacted to the destruction of election materials, party symbols and posters of the party’s candidate.
Incidents of this type have been occurring since the start of the election campaign, the party says, adding it had not informed the police so far to avoid involving Gostivar in election incidents.

David Jan zei

Soms is het helemaal niet leuk om gelijk te hebben...

Fabian zei

nee :-( meer wil ik er niet over schrijven :-( Hopen dat het hier bij blijft , maar ik heb er geen vertrouwen in.