maandag 2 maart 2009

spion


Een spannend en ongelooflijk verhaal in de Los Angeles Times. Jovica Stanišić spioneerde voor de CIA. Diezelfde Stanišić was Milošević' inlichtingenchef, dezelfde Stanišić staat, samen met Franko Simatović, voor het Joegoslavië Tribunaal terecht op verdenking van moord, vervolging op politieke, raciale en religieuze gronden, deportatie en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de krant verleende Stanišić zijn hand- en spandiensten niet zomaar even. Welnee, vanaf 1992 zou hij maar liefst acht jaar lang de ogen en oren van de CIA in Belgrado zijn geweest. In boten langs de Sava rapporteerde hij al die jaren (dus tot na de Kosovo-oorlog) vanuit de boezem van het regime van Slobodan Milošević. Afijn, lees het verhaal maar. Een jongensboek, er zal wel een film van komen.
Het moet allemaal nog maar eens bewezen worden, maar voor mij is het toch een reden temeer om me af te vragen welke standaard de VS erop nahoudt. Ten overstaan van de wereld steeds maar volhouden dat je de mensenrechten verdedigt en tegelijk zaken doen met degene die je ervan beschuldigt diezelfde mensenrechten op grote schaal te schenden. Hoe was het ook alweer met Karadžić? Oh ja, die zou een deal hebben met Richard Holbrooke: terugtrekking uit het politieke en openbare leven in ruil voor een stijf dichtgeknepen oog. Ook niet bewezen en toch steeds waarschijnlijker.
Wat staat ons nog te wachten? Geeft Ratko Mladić les op de een of andere militaire academie in de VS, leeft Milošević nog en adviseert hij de president van de Verenigde Staten bij de bestrijding van opstandige Afghanen?

Geen opmerkingen: