woensdag 25 maart 2009

druk met bommen

Het is laat (bijna half twee), net klaar met monteren. Het zal jullie niet zijn ontgaan: gisteren was het tien jaar geleden dat de Navo-operatie Allied Force begon; zevenenzeventig dagen van zware bombardementen op het toenmalige Joegoslavië van Slobodan Milošević, die het halve land in puin legden, vele honderden burgers het leven kostten, maar die de strijdkrachten van Milošević, hun materieel en hun wapens weinig schade berokkenden. Ook Milošević zelf kwam nagenoeg ongeschonden uit de strijd.
Hoe dan ook, het was een emotionele dag voor Servië en de Serviërs. Het begon om twaalf uur 's middags, toen op veel plaatsen in het land het luchtalarm afging en dat moest ik natuurlijk opnemen.

Verder was er in Belgrado een herdenkingsdienst in de Sveti Marko-kerk.

Alwaar hoger geplaatste geestelijken niet met een nat pak aan konden komen.

's Avonds was er een manifestatie op Trg Republike, die helaas ontaardde in een nationalistische bralpartij. Het stierf er van de onbetekenende Russen (als die Russen de Slavische broederschap nou zo serieus nemen, waarom sturen ze dan niet eens iemand met een klein beetje gewicht?), er waren ook sprekers uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en zo nog wat landen (ook al van een bedenkelijk allooi) en er was een Griekse delegatie die het niet zo op de Navo heeft.

Ik zei het al: een nationalistische bralpartij, met de gebruikelijke Milošević-, Karadžić- en Mladić-nostalgie, waar overigens niet meer dan een handvol mensen op af was gekomen. "Ik voel me alsof er iemand op m'n hoofd zit te schijten," gaf een (niet nationalistische) Servische collega snedig als commentaar op hetgeen er een uur of drie lang vanaf het podium over ons heen werd gestort Een collega die, voor de goede orde, ook geen goed woord over had voor de Navo-bombardementen.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Net als met de protesten tegen de onafhankelijkheid van Kosovo op 21 februari 2008 eisen een handje vol raddraaiers, terwijl er honderduizenden vredelievende mensen bijeen waren gekomen bij de St. Save kerk, alle aandacht op. Op deze manier komt Servie niet verder en dat is zo zonde!

David Jan zei

Doodzonde, gelukkig is er deze keer niet gevochten.

Michel zei

Zo blijven ze lekker hangen in hin eigen geschreeuw, tegen beter weten in. Holle retoriek is er genoeg zo te horen.

David Jan zei

Ik zou graag willen dat dat geschreeuw tegen beter weten in ging, maar volgens mij is dat niet zo. Ik denk dat de aanwezigen van gisteren er heilig in geloven dat de terugkeer van Milosevic-tijden en een sterke band met de Russen alle problemen van Servië zal oplossen.

Michel zei

Heimwee naar de vleespotten,om eens een bijbelse metafoor te gebruiken. En wat willen de Grieken zonder NAVO? Ik vind dat je collega het zeer realistisch en plastisch heeft uitgedrukt. Serven hebben een "way with words"

Anoniem zei

Heel jammer ook die foto in het NRC handelsblad van demonstranten met portretten van Milosovic. Ik geloof niet dat dit de juiste representatie van de Servische bevolking is. Wie maakt en kiest deze foto's toch? Zeker in de Nederlandse media wordt Servie consequent negatief afgebeeld.

David Jan zei

Ik heb foto, noch krant gezien, maar in het geval van de bijeenkomst in Belgrado klopt het wel, Reijer. Die stond, zoals ik al schreef, bol van het nationalistische sentiment en de Servische grootheidswaan. Als beeld van een hele dag van herinnering klopt het niet, want er waren heel veel mensen die niets met Milošević van doen hebben gehad, die hun verdriet en woede hebben geuit.
En de in Belgrado aanwezige Grieken, Michel, die willen vrede, als ik hun spandoek mag geloven.

Michel zei

@DJ dat snap ik..ik zou twintig jaar geleden nooit geloofd hebben dat ik de NAVO een stabiliserende functie zou toedichten, toen liep ik ook met dat soort teksten rond. Ik ben er niet "rechtser" op geworden..

Anoniem zei

De leiders van de EU en de VS hebben een monster gebaard: de NAVO. Deze organisatie dient er om om economische belangenen veilig te stellen; en wil de hele wereld hun consumptie maatschappij en hun salaris systeem opleggen. De tweede koude oorlog is in volle omvang aan de gang. Liegen mag. Feiten verdraaien in de pers mag. De media misleiden mag. Veel journalisten zijn pionnen geworden ,zonder dat ze het vaak zelf weten,en anderen zijn regelrechte spionnen gebleken.Amerika gaat de wereldbol over om tegen het terrorisme te vechten in Afghanistan, maar het terrorisme in Bosnie,Kosovo,Kroatie aanpakken wordt gezien als een misdaad.Vroeger was Milošević de lieveling van de Rockefellers en consorten geweest toen hij de door het IMF gedicteerde economische hervormingen en de privatisering van staatsbedrijven doorvoerde. Vanaf het moment dat hij niet langer naar hen luisterde lieten de leiders van de Nieuwe Wereldorde hem vallen. Slobodan Milosevic diende als symbool van de tegenstand tegen de Nieuwe Wereldorde.Daarom moest hij in een schijnproces veroordeeld worden, als voorbeeld voor alle ’onwilligen’, dissidenten en andersd. Bijna geen enkel bericht verscheen in de Nederlandse media over de duizenden
onschuldige Serviche slachtoffers van de VS-bombardementen in Balkan.Achter al dat gedoe over wie er de oorlogsmisdadigers waren, verschuilt zich een simpel feit: Joegoslavie deed niet mee aan het westerse kapitalisme en liet zich niet plunderen door de westerse maatschappijen. De ware redenen zijn het imperialisme. Ben benieuwd hoe er over 50 jaar over Milosevic
wordt gedacht.