zondag 15 maart 2009

VOERTUIGENSERIE

Albanië is vol met Mercdessen. Maar dat niet alleen, er rijden nog een heleboel grappige voertuigen rond uit de tijd van Enver Hoxha's turbocommunisme. Meestal Chinees, omdat China gedurende vele jaren het enige land was waarmee Albanië zaken deed. Totdat ook die band werd verbroken. Chinezen hebben kennelijk een voorkeur voor driewielers in allerlei soorten en maten. Ik heb er honderden van langs zien komen. Bij deze twee willekeurige voorbeelden.
Albanië is een land van enorme tegenstellingen. Rijkdom en armoede kunnen er allebei extreem zijn. En je vindt er de laatste snufjes op technologisch gebied, maar even buiten de stad waan je je soms in de middeleeuwen, zoals hieronder tussen Elbasan en Tirana. Niet echt een voertuig, maar toch in ieder geval een transportmiddel: de ezel.

Op de terugweg ben ik een nachtje bij een vriend in Skopje (Macedonië) blijven slapen en toen ik daar zaterdag aankwam, kruiste onderstaand vehikel mijn pad. Ook wel een mooie, vind ik.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo David Jan,
Albanie is inderdaad een bijzonder land. Afgelopen zomer erdoorheen gereden, vanuit Ohrid naar Crna Gora, en nergens zo veel TROUWERIJEN met een cameraauto al filmend vooraan gezien. CarWash gelegenheden en benzinestations zijn er ook in overvloed!
Pozdrav od bivse beogradjanke iz Harena (GN),Sasje
PS. Pozdrav i Kizi Jelenkovicu na B92, to mi je zet...