donderdag 26 maart 2009

mus

Van 1 tot en met 12 juli wordt hier in Belgrado de Universiade gehouden, een soort van Olympische Spelen voor studenten. Natuurlijk is er nog niks klaar en zal alles op het allerlaatst afgemaakt moeten worden, maar daar wil ik het nu eens niet over hebben. Sportmanifestaties als deze hebben tegenwoordig een mascotte nodig. Hier hebben ze gekozen voor een mus, het vogeltje dat ook model staat voor Belgrado zelf. Het leek de organisatoren een goed idee om een volksstemming over de naam voor dat beestje te houden en nu zijn we in de fase waarin drie namen zijn geselecteerd. Ik lag me slap, want niet iedereen in de wereld heeft het talent om drie of meer medeklinkers als deze achter elkaar uit te spreken. O.k., de eerste gaat nog wel: Srba (redelijk vaak voorkomende naam in Servië), maar ik vrees dat de tweede: Dživdžan (spreek uit: Dzjievdzjan = mus) en de derde Cvrle (spreek uit: tsvrle = vogeltjesnaam, iets al Piet voor een kanarie of Lorre voor een papegaai) onder niet-Slaven tot een groot aantal verdraaide tongen zullen leiden.

3 opmerkingen:

Jora zei

Hoi David Jan, ben je online? Welke servier is aangehouden in Kenia>?!>! wat hoor jij daar?

David Jan zei

Niemand heeft een idee hier. De speciale aanklager voor de oorlogsmisdaden, Vukčević, heeft geyegd dat het noch Mladić, noch Hadžić is.

Michel zei

Cvrle..Dzivdzan (ken de code voor de ZJ klank niet..) die tongbrekers..Leuk.. "Na vrh brda vrba mrda".. Heb er lang over gedaan om dat uit te leren spreken, tot hilariteit van alle bevriende Joego's ...