donderdag 26 februari 2009

journalistiek

En nu wat gezelliger nieuws uit Albanië, een land dat hoopt op spoedige toetreding tot trans-atlantische en Europese structuren. De krant Koha Jone heeft opgeroepen de uitgever van een concurrerend blad, meneer Mero Baze, op een niet geheel esthetische manier van het leven te beroven. Lees maar:
Om zijn hoofd te openen, moet Mero met zijn schouders tegen de muur worden gezet. Een mes moet in zijn keel worden geplant, zonder narcose, zodat hij niet in slaap valt en alles zelf kan zien (volgens mij ga je meteen van je stokje als er een mes in je keel wordt gezet, maar dit terzijde). Het splijten van de schedel kan op verschillende manieren, het kan tegen de muur worden geslagen (moeilijk als er een mes door je keel zit), het kan met een hamer, het hoofd kan worden opgeblazen en het kan worden afgezaagd."
Kijk, zo pak je lastige journalisten aan.
Je moet weten dat Baze en zijn krant Tema voortdurend aan het vitten zijn op premier Sali Berisha (en andersom) en dat Koha Jone een pro-Berishablaadje is. En het is niet voor het eerst dat Tema en eigenaar Baze onder vuur liggen. Eerder dit jaar werd de redactie "wegens redenen van staatsveiligheid" uit een regeringsgebouw geschopt (kennelijk is het normaal in Albanië dat kranten in regeringsgebouwen zijn gevestigd). En met oud en nieuw ging de BMW van de uitgever al in vlammen op.
Van harte welkom bij de Navo en de EU, jongens.

2 opmerkingen:

Michel zei

Nog weinig geleerd sinds Enver Hoxha is gaan hemelen..

Anoniem zei

Albanië en Kosovo: de heroïne-springplank naar Europa
De grootschalige productie van opium en heroïne in Afghanistan vormt een bedreiging voor de hele wereld. Volgens de Verenigde Naties worden zelfs complete landen gedestabiliseerd door de drugshandel.De jaarlijkse wereldhandel in opiaten bedraagt meer dan 50 miljard euro. Dat resulteert in 100.000 aan heroïne gerelateerde doden volgens de VN.De Albanese mafia speelt daarin een belangrijke rol, met netwerken die vertakt zijn tot in heel Europa en verder.