dinsdag 24 juni 2008

rekeningen


Ik moet de rekeningen gaan betalen. Dat doe je hier in het postkantoor. Gewoon overmaken, al dan niet automatisch, kan nog niet in Servië. In het postkantoor is het in de winter (veel te) koud en in de zomer (veel te) warm en er staat altijd een enorme rij, voornamelijk gevormd door gepensioneerden die altijd wel iets aan te merken hebben op hun rekeningen en daar alle tijd voor hebben en ook nemen. Daardoor duurt het verschrikkelijk lang voordat je aan de beurt bent.
Om een idee te geven van wat het allemaal kost hier;
Infostan (water, vuilnisophaal, milieuheffing etc) 4909,40 dinar (62,13 euro)
Electriciteit 3660 dinar (46,32 euro)
Telefoon (vaste lijn) 3059 dinar (38,71 euro)
Telefoon (mobiel) 9581,59 dinar (121,26 euro)
Totaal dus 21209,99 dinar, oftewel 286,46 euro. Daarbij moet gezegd dat mijn mobiele telefoonrekening hoger is dan die van de normale burger, omdat ik vanwege mijn werk nogal eens vanuit het buitenland bel. Ik heb geen idee meer van de tarieven in Nederland. Ben ik nou duur of goedkoop uit?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vergeleken met het maandelijkse inkomen van de bevolking is dit inderdaad aardig aan de prijs.
Kijkende bijvoorbeeld naar de electriciteit, betaal ik voor een 3 kamer appartement hier 100 euro aan electriciteit per maand. Dit komt ongeveer neer op het dubbele van jullie. Echter het gemiddelde inkomen in NL is meer dan het dubbele dan die van in Servie. Ben benieuwd hoe die mensen het allemaal kunnen betalen. (overigens de benzineprijs is hier in NL EUR1,70 voor een litertje Euro 95. Hoe zit het met de prijs daar?

David Jan zei

De benzineprijzen zijn hier ook omhoog geschoten. Nog niet zo lang geleden kostte een liter Euro95 tussen de 85 en 90 dinar. Nu zitten we al een stuk boven de 100. Je merkt het ook aan de taxitarieven. Hoewel die vergeleken met Nederland natuurlijk nog belachelijk laag zijn. Het starttarief is nu 119 dinar. Een maand of wat geleden was dat nog maar 80. Verder klagen reisbureaus steen en been over de extra kerosinebelasting die JAT gaat invoeren (of net heeft ingevoerd, daar wil ik vanaf zijn). En zoals je je kunt voorstellen, gaan de salarissen niet omhoog.

Anoniem zei

Elektra en gas betaal ik 150euro (2 onder 1 kap).
Water en gemeentelijke lasten 45 euro
Centrale antenne 16.50 euro
Vaste telefoon gaat i.c.m. internet abonnement is 25 (int) en 5 (tel), gesprekskosten naar vaste nummers gratis.
Naar buitenland bellen doe ik via de belpiraat (een 0900nummer), is stukken goedkoper b.v. NL-Servië kost 6 cent per minuut.
Mobiel heb ik pre-paid , gebruik ik zo weinig mogelijk ong. 10 euro per maand.