zaterdag 28 juni 2008

schoonmoeder


Aleksandra's moeder, en bijgevolg mijn schoonmoeder, was op bezoek uit Niš in Zuid-Servië. Dat is fijn. Allereerst is ze heel lief. Dat is het belangrijkste, maar er zijn ook wat prettige bijkomstigheden:

1. Ze neemt altijd van allerlei lekkers en/of voedzaams mee. De oogst van deze keer: chocola (voor ons en voor mijn ouders, die ik op z'n snelst overigens pas over twee maanden zie), rode bessen, koekjes, honingperen, gibanica (kaastaart), aardappels en bonen. Ik heb haar een beetje geplaagd door te vragen waarom ze geen baklava had meegenomen, want dat krijgen we anders altijd wel. Neemt ze dat weer serieus en gaat ze haar excuses aanbieden. Ik leer het ook nooit...
2. Als zij er is, hoef ik alleen maar booschappen te doen. Aleksandra is zo'n moderne Balkanvrouw, die het heel gewoon vindt dat ik kook, afwas, schoonmaak en meer van dat soort dingen doe. Haar moeder is van het wat traditionelere soort (misschien omdat ze Macedonische is). Ik mag niet koken en ik mag niet afwassen, ik hoef alleen maar te eten en te zeggen dat het lekker is. Is dat een goede rolverdeling of niet???

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel herkenbaar dat van een beetje plagen.
Zo langs je neus weg vragen bij een slok van de huisgestookte rakija < Ohhhh, ik dacht dat ie warm was > waarna men zich duizendmaal excuseerd en direct het houtfornuis begint op te stoken.

Anoniem zei

Hahaha, jou schoonmoeder gedraagt zich net als mijn moeder die haar schoonzoon aan het verpesten is :)

David Jan zei

Drie keer raden... Ik neem aan dat Gé ook familie in deze contreien heeft.
En Ida, ik begrijp hieruit dat jouw moeder al net zo'n lieverd is als mijn schoonmoeder. Moet je in ere houden, en haar schoonzoon zeker...

Anoniem zei

Inderdaad , goed geraden.
Al 35 jaar getrouwd met een Servische , ik koester dan ook de warmte van de warme familieband.
Schoonmoeder helaas in begin 90er jaren overleden , een pracht van een mens.