woensdag 11 juni 2008

snel


Zoef, een witte Toyota Landcruiser van de Verenigde Naties. Flits, een blauwe Volkswagen ik-weet-niet-welk-type van de EU en als klap op de vuurpijl: zwiesj, een auto van de Kosovo poltiemacht.
In Kosovo wordt strikt de hand gehouden aan de maximumsnelheid. Om de anderhalve boom staan wel een politiewagen en twee agenten met zo'n snelheidmeetapparaat klaar om iedereen die 80,21 kilometer per uur rijdt waar 80 is toegestaan op een flinke boete te trakteren. Het is irritant, maar in principe wel goed, het rijgedrag van de gemiddelde Kosovaar in ogenschouw genomen.
Maar internationals (en Kosovopolitiemensen) in Kosovo mogen alles, in het verkeer en daarbuiten. Ze mogen waar ze maar willen hun auto parkeren, zo mogen blijven als ze beloven weg te gaan, ze mogen veel geld uitgeven in slechte restaurants en ze mogen zo stom als het achtereind van een varken zijn en toch heel veel geld verdienen. En ze mogen veel te hard rijden en inhalen waar dat helemaal niet kan. Ooit hingen er in het hoofdkantoor van de OVSE in Priština foto's van het wrak van de week (weet niet of dat nog zo is) om potentiële chauffeurs te manen voorzichtig te rijden. Het heeft kennelijk niet veel geholpen.

1 opmerking:

Jeppe Schilder zei

Ze zijn wel strenger geworden naar internationals. Vorig jaar kwam je overal nog mee weg. Dit jaar is dat anders. (al kom je nog steeds met heel veel weg)

Een vriend van mij bij de VN is nu drie maanden zijn rijbewijs kwijt. Hij had een slokje teveel op, en daarmee bedoel ik ook echt een slokje. Bovendien zat er iemand van KFOR in de auto. VN mensen is het niet toegestaan niet-VN personeel te vervoeren. Hoppa, rijbewijs kwijt. Meneer wordt wel nog even in zijn eigen auto thuisgebracht door de politieagent, alwaar de agent op een stilstaande auto botst..

"Als ik nou zeg dat ik deze schade heb veroorzaakt, kunnen we dan doen of er niets gebeurd is?" vroeg de VN man. Maar zijn vraag werd resoluut met nee beantwoord.

Een heel ander geluid dan een jaar geleden, en toch wel hoopvol in een land met bijna 1500 verkeersdoden op en bevolking van twee miljoen...