donderdag 26 juni 2008

dommigheid


De internationalen in Kosovo gaan gewoon door met dom doen. Neem nou meneer Lamberto Zannier, de verse Speciale Afgevaardigde van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties in Priština. Hij zegt dat-ie "groen licht" heeft gekregen voor de "reconfiguratie" van de VN-missie in Kosovo, Unmik. Alles wordt dezer dagen bewust zo vaag mogelijk gehouden, maar waar het op neerkomt is dat Unmik volgens Zannier eind oktober uitgewerkt is, dat de Albanezen het dan in principe voor het zeggen hebben en dat de, door onder meer Servië en Rusland niet erkende, EU-missie een vinger in de pap houdt. Hoe dik die vinger zal zijn, dat weten we nog niet. Of de VN wellicht een kantoortje aanhoudt om de schijn op te houden, dat weten we ook niet. De internationalen kiezen de weg van de geleidelijkheid, van min of meer stiekumpjes de boel te laten bewegen in de richting die zij willen tot er geen weg meer terug is.

Ik heb al eens eerder beweerd dat dit in strijd is met de niet-ingetrokken en niet-herziene resolutie 1244 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin Serviës territoriale integriteit (als rechtsopvolger van de Federale Republiek Joegoslavië) wordt gegarandeerd. Dit staat letterlijk in die resolutie:

Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act.

Hoe dan ook, het gaat me nu even niet om de rechtmatigheid van die onafhankelijkheid, die overigens nog maar door 43 landen is erkend. Het gaat me om de domme planning van Zanniers uitlatingen. Komende zaterdag installeren de Kosovaarse Serviërs hun eigen Assemblé in Noord-Mitrovica. Niet dat die ook maar iets in de melk te brokkelen zal krijgen, maar het is een mooie gelegenheid om de boel weer eens op stang te jagen. En dat niet alleen, zaterdag is het ook Vidovdan, een watertanddag voor nationalistische Serviërs die dan met z'n allen naar Gazimestan gaan om de heroïsch verloren Slag op het Merelveld (1389) te herdenken. Dit gekke monument staat overigens midden in Albanees gebied in Kosovo.
Als die Zannier nou een klein beetje z'n hersens had gebruikt, dan had hij z'n mond even gehouden tot na zaterdag. Nu kun je er haast donder op zeggen dat de Serviërs zijn uitlatingen, die feitelijk haast neerkomen op VN-erkenning van de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid, als een provocatie opvatten, met alle mogelijke gevolgen vandien. Benieuwd hoeveel dommigheid we nog te gaan hebben.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je naar de hele toestand van Kosovo kijkt blijft het onbegrijpelijk dat de VN tegen hun eigen regels "beleid" voert.

Hier zullen wel weer duistere diplomatieke krachten achter schuil gaan welke voor ons burgers niet te doorgronden zijn.

Vermoedelijk om een opdeling van Kosovo versnellen.

Als Unmik inderdaad Kosovo gaat verlaten en dit dan waarschijnlijk overgenomen zal worden door de EU zie ik een herhaling van het bosniëdrama angstig dichtbij komen.

Wat mij ook veel zorgen baart is het explosief toenemende aantal mensen met een moslim achtergrond zich vestigt in de regio Novi Pazar-Raska , veel Serviërs verkopen momenteel hun huizen tegen in verhouding zeer hoge prijzen en verlaten de regio , als het in dit tempo doorgaat wordt dit een mogelijke brandhaard in de toekomst.

David Jan zei

Ik denk eerlijk gezegd niet dat het in Kosovo zal uitdraaien op een tweede Bosnië. Zo de Albanezen al agressieve plannen hebben (hetgeen ik niet erg geloof), dan staan ze altijd nog onder zware internationale druk om zich koest te houden. En zonder internationale steun is het 'onafhankelijke' Kosovo helemaal nergens. Niettemin, feit blijft dat de internationale gemeenschap er een behoorlijk zooitje van heeft gemaakt.
In Sandžak zijn het vooralsnog vooral de moslims onderling, die elkaar het leven zuur maken. Toegegeven, het kán uit de hand lopen als Serviërs, net als in Kosovo, massaal hun eigendom blijven verkopen. Maar ja, net als voor Kosovo geldt ook in deze regio dat Serviërs kennelijk liever vertrekken als ze veel geld kunnen vangen.