donderdag 19 juni 2008

poppenNiet heel Servië is zo hip als Belgrado. Stel je voor, je bent op zoek naar een pak en je woont in Loznica. Kom op, denk je, laten we eens gek doen. We gaan naar de winkel van Prvi Maj Pirot (de eerste mei uit Pirot). En wat zie je dan? Griezelige jaren-zeventig-etalagepoppen met synthetische haren die een ecologische ramp zouden veroorzaken als je er een vlammetje bij zou houden. Je vindt ze nog in grote aantallen in provincieplaatsjes als Loznica , die volstrekt uit de tijd zijnde winkels uit de Joegoslavië-periode. Altijd goed om een plaatje van te maken.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Je kan in ieder geval niet zeggen dat ze niet zuinig zijn met hun paspoppen in Loznica ;-)

David Jan zei

Daar heb jij weer gelijk in, maar eens in de dertig jaar moet toch kunnen, lijkt me.

Nenadski zei

Geweldige Blog! Blij dat ik weer een nieuw "Bureau Belgrado / Nieuw Europe" heb ;-)
In Belgrado zelf zijn dat soort paspoppen pas sinds een paar jaar verdwenen. Ga tegenwoordig weer bijna ieder jaar naar BGD, maar tijdens de oorlog en sancties heel onregelmatig. Vond het juist altijd wel iets hebben: die(vrouwelijke) paspoppen met van dat funky 60-ties / 70-ties haar (daar zijn deze dan wel weer niet het goede voorbeeld van). Op de een of andere manier was dat een lekker vetrouwd gevoel in een land dat(te) snel veranderde en in puin lag. Dat bleef 'gelukkig' hetzelfde. Echt jeugdsentiment als je begrijpt wat ik bedoel.
Alle oude warenhuizen zijn nu in BGD vervangen door moderne boetieks en ketenwinkels, en daarmee zijn ook de poppen verdwenen. Die kom je nu alleen nog maar tegen in grote stoffenwinkels (zoals 'Stari Merkator').
Geniet trouwens van de schitterende omgeving daar!

David Jan zei

Dat genieten hier lukt wel. Gisteren met Peđa (de baas van Konak Misić) en z'n ouders tot diep in de nacht kaas en maisbrood zitten eten, weggespoeld met overheerlijke zelfgestookte rakija. Ik zie er al tegenop om morgen weer naar Belgrado te gaan. Treur er niet echt om dat daar geen ouderwetse etalagepoppen meer zijn. Als ik die wil zien, ga ik wel weer naar Loznica.