donderdag 22 januari 2009

leger

Het zal een stuk stabieler in de regio worden, want Kosovo heeft een eigen leger, oh nee, Kosovo heeft eigen veiligheidstroepen. Het nieuws heeft al een stoppelbaard, want ze zijn gisteren al officieel begonnen, maar toen voelde ik de noodzaak om leeg te lopen over president van de Verenigde Staten en wat dies meer zij.
Ik schreef een poosje geleden over dat leger dat geen leger mag heten en nu is het er dus. Het klinkt tegenstrijdig: een leger erbij bevordert de stabiliteit. Ik maar denken dat meer militairen en meer wapens de kans op een gewapend conflict juist groter maken, maar ik heb het dus weer eens niet begrepen. Kosovo's onafhankelijkheid, en dus Kosovo's recht op een leger, heeft die stabiliteit juist vergroot, redeneren ze in Wahington, in New York (bij een deel van de Verenigde Naties), in Brussel (bij het grootste deel van de Europese Unie) en in tweeëntwintig van de zeventwintig hoofdsteden van de EU. Mwah, ik heb er eerlijk gezegd niet veel van gemerkt.
Maar als Kosovo nou zo'n recht heeft op onafhankelijkheid en dus op een leger, waarom mag dat leger dan geen leger heten? Dat snap ik echt niet. Waarom de Kosovo Veiligheidstroepen? Volgens de grondwet van Kosovo (artikel 126) zullen die troepen "de bevolking en de gemeenschappen van de Republiek Kosovo (beschermen) gebaseerd op de bevoegdheden in de wet". Dat lijkt me een goede omschrijving van een leger. Maar wat blijkt? In alle stukken staat te lezen dat de missie van het leger (dat geen leger mag heten) de volgende is (het kromme taalgebruik is niet het mijne): "Het ontwikkelen van operaties voor reactie in geval van crisis en burgerbescherming, alsmede van hulp aan de burgerautoriteiten in geval van natuurrampen en andere noodsituaties. Zulke taken omvatten reddingsoperaties, verwijdering van explosieven, controle op en schoonmaak van gevaarlijke materialen, brandbestrijding en andere humanitaire taken". Nergens lees ik dat het de bedoeling is om die bloeddorstige Serviërs (het lijkt me sterk dat Albanië, Macedonië en Montenegro als potentiële vijanden worden beschouwd) eruit te schieten, zodra die een teen over de grens zetten. En dat is natuurlijk wel de bedoeling.
Voor wie het interesseert: Servië beschouwt het Kosovaarse leger als een "illegale paramilitaire organisatie die de regionale stabiliteit bedreigt".

3 opmerkingen:

Michel zei

Beschouw het als een verdedigingskorps, zoals het Duitse en Japanse leger na de oorlog waren, slechts op eigen verdediging gericht, en niet om aan te vallen, vandaar de diplomatieke omschrijving. Alles om agressie te voorkomen bij de buren. Bovendien; wie garandeert dat het Servische leger niet opnieuw een poging doet? Ze komen het Merelveld dan echt niet grasmaaien..

David Jan zei

Allereerst denk ik dat Servië niet geïnteresseerd is in, noch in staat is tot wat voor militaire actie dan ook. Opperbevelhebber Zrdavko Ponoš werd eind vorig jaar de laan uitgestuurd, omdat hij in het openbaar had gezegd dat zijn strijdkrachten een puinhoop zijn. Bovendien liggen er in Kosovo 15000 Kfor-troepen en Servië heeft al helemaal geen behoefte aan een gewapend conflict met de internationale gemeenschap. Hoe dan ook, waar het mij om gaat is dat het beestje bij de naam moet worden genoemd: Kosovo heeft vanaf deze week gewoon een legertje (2500 man, 800 reservisten), ook al plak je daar een ander etiket op.

Michel zei

En Servië wil nu snel EU lid worden las ik, dus kunnen ze geen gedonder hebben..