donderdag 15 januari 2009

stempelen


Er moet zo nodig weer worden gestempeld, buitenlandse organisaties (vooral Amerikaanse) hebben de behoefte om vanuit hun warme, verre kantoren kwalificaties over de ontwikkelingen in deze regio uit te spreken. Deze week kwamen er twee rapporten uit: één van het Freedom House over 'vrijheid' op de Balkan en één van de Heritage Foundation (Leadership for America, is het motto van die club, nou dan weten we het wel) over 'economische vrijheid' in het gebied. Blij dat ze daar in de VS zo bezorgd zijn over Zuid-Oost Europa.
Ik ga het allemaal niet samenvatten, als je belangstelling hebt kun je de links volgen. Je kunt je voorstellen dat er veel kritiek is. Nou is er niks mis met kritiek, maar laat die alsjeblieft komen van mensen die in een ieder geval een beetje inzicht hebben in de stand van zaken, die wel eens een gewone Serviër, Bulgaar, Albanees of Kroaat spreken, die de ontwikkelingen in een verband weten te plaatsen in plaats van te verwachten dat iedereen het Amerikaanse systeem van (economische) vrijheden klakkeloos overneemt en dan ook nog binnen minder dan twee decennia na ingrijpende verandering in het politieke systeem en eeuwen van 'onvrijheid', als je het zo noemen wilt. Tussen haakjes, we kunnen allemaal zien waar dat fijne Amerikaanse economische systeem dezer dagen toe leidt.
De corruptie viert hier hoogtij. God, wat een originele ingeving. Met de democratie gaat het niet overal even lekker, er wordt wel eens een mensenrecht geschonden en helaas, helaas in de top van politiek, samenleving en bedrijfsleven zijn nog maar weinig vrouwen te vinden. Gaat u dat maar eens vertellen op het platteland van Kosovo, in de bergen van Montenegro en in een dorp in Zuid-Servië, dames en heren. Er zal menig traantje worden geplengd om uw medeleven. Sommige maatschappijen zitten nu eenmaal anders in elkaar dan die in Washington D.C. Veranderingen in een samenleving komen niet met een druk op de knop.

2 opmerkingen:

Fabian zei

David Jan, dat is het probleem met de politiek....Of het nou in de USA, Nederland, Servië of MAcedonië of Griekenland is , mensen willen gewoon een fatsoelijk leven , met een fatsoenlijke baan , dat hun salaris netjes wordt uitbetaald ...

Dit soort rapporten helpen niet echt , want inderdaad zoals je schrijft, leg het maar eens uit aan iemand in Kosovo, een stad in Servië , of een dorp in Macedonië...

Peter van Klinken zei

Zeg het de mensen, David Jan!