dinsdag 27 januari 2009

op bezoek bij vuk

Maxime komt, op persoonlijke uitnodiging van zijn Servische collega Vuk Jeremić. Wanneer? Volgens Vuk al heel snel. Volgens de Nederlandse autoriteiten kan het nog wel even duren. Waarom? Volgens Vuk om Nederland (dat uitlevering van Mladić eist voor verdere voortgang op de weg naar de EU) in staat te stellen zelf te beoordelen hoe hard Servië wel niet met het Joegoslavië Tribunaal samenwerkt. Volgens Nederland is de Nederlandse minister van buitenlandse zaken daar helemaal niet voor. De enige die dat kan beoordelen, is de hoofdaanklager bij het Tribunaal, meneer Brammertz. Dat zal dus een vruchtbaar bezoek worden.
Vuk heeft de afgelopen dagen bepaald niet stil gezeten. In de marge van een bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken heeft hij ook de trojka (huidige voorzitter EU, de vorige en de volgende) naar Belgrado uitgenodigd. Voor hetzelfde doel. Maar de Franse minister van buitenlandse zaken, Bernard Kouchner, deelt Verhagens mening: daar is Brammertz voor.
Dan gaat Jeremić ook nog eens naar New York om met VN-baas Ban over Kosovo te praten. Tot slot heeft hij een brief aan tachtig regeringen geschreven om hun te vragen wat zij van de onafhankelijkheid van Kosovo denken en hun mening op te sturen naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Servië een procedure heeft aangespannen tegen die onafhankelijkheid.
Je zou zeggen dat Serviërs in hun nopjes zijn met de inspanningen van hun rusteloze, de wereld rondreizende minister van buitenlandse zaken. Ter verificatie heb ik dat de afgelopen dagen eens voorgelegd aan een aantal mensen. En wat blijkt? Ze vinden hem een onderdanige hielenlikker (plaatje, zelf gefotoshopt, kan veel beter, dat geef ik toe, maar ik ben nog maar net begonnen) of ze vinden hem een arrogante kwast die het vooral erg goed met zichzelf heeft getroffen (plaatje, idem). Arme Vuk.

3 opmerkingen:

Michel zei

Het is ook niet goed of het deugt niet daar. Het initiatief van Vuk is niet slecht en hij probeert Servië uit het isolement te halen. Het collectieve "zij hebben het gedaan" gevoel steekt hier weer de kop op. Willen de Serven wel uit hun isolement raken? Of vinden ze de underdog positie wel prettig?

Anoniem zei

Kijk je een beetje uit met beeldmanipulatie? Anders zit je zomaar zonder werk... http://www.medianed.com/2008/12/18/volkskrant-ontslaat-photoshoppende-fotograaf/

David Jan zei

@Albert. Ik reken er maar op mijn eerlijkheid me voor dat soort problemen behoedt. Ik zeg het er namelijk bij.
@Michel. Ik snap de reactie ook niet zo goed. Volgens mij gaat het er vooral om dat veel mensen van zijn leeftijd (Jeremic is nog maar 33) grote moeite hebben een fatsoenlijke baan met een fatsoenlijk salaris te te vinden en bovendien een visum nodig hebben voor zo ongeveer alle landen ter wereld waar ze heen willen, terwijl Vuk én een goode baan én een goed salaris heeft en ook nog eens zonder problemen kan reizen. Een soort van jaloezie dus.