donderdag 8 januari 2009

(geen) gas

Geen gas meer. De situatie is behoorlijk ernstig. Vooral Novi Sad en omstreken zijn getroffen door de ruzie tussen Rusland en Oekraïne. Honderdvijftigduizend mensen zitten er zonder stadsverwarming en zeventigduizend mensen die hun woningen individueel met gas verwarmen zijn ook al de klos. In Pančevo is het momenteel evenmin fijn en in Čačak, Kikinda en Jagodina dreigen ook problemen. Op de meeste plekken in Servië is vannacht ter verhoging van de feestvreugde een flink pak sneeuw gevallen.
Dat betekent niet automatisch dat iedereen zit te bibberen. Veel mensen hebben inderhaast straalkacheltjes en olieradiatoren gekocht (nu geheel en al uitverkocht), hetgeen op den duur best eens zou kunnen leiden tot narigheid met de electriciteit. Zieken, bejaarden en crèchekinderen worden door de hele stad gesleept om een warm plekje voor ze te vinden. Met dank aan de heren Poetin en Joesjtsjenko. Goed gedaan jongens.
Ik ga aan het eind van de middag naar Novi Sad om de toestand persoonlijk in ogenschouw te nemen en hoop jullie daar morgen meer over te kunnen melden.

Geen opmerkingen: