maandag 26 januari 2009

preševo

De eerste verjaardag van Kosovo's zelfverklaarde onafhankelijkheid komt eraan. Op 17 februari gaan in Priština de vuurpijlen de lucht in en dan komt de halve diaspore uit Zwitserland, Duitsland, de Verenigde Staten en de rest van de wereld, die het kennelijk nog niet het overwegen waard vindt om terug te keren naar het onafhankelijke vaderland, zingen en dansen in de Moeder Theresastraat. In de aanloop wordt het spannend in Preševo, Zuid-Servië, en dat is volgens mij niet toevallig. Ik schreef er een paar weken geleden nog over.
Vandaag staan de Albanezen van Zuid-Servië weer op het stadspleintje van Preševo om van alles en nog wat te eisen. Allereerst de "onvoorwaardelijke vrijlating" van tien van hun kameraden, die in december werden aangehouden op verdenking van moord op eenenvijftig Servische burgers uit Gnjilane (Kosovo), net na de Kosovo-oorlog. Verder eisen ze het vertrek van de speciale politieëenheden uit het gebied en willen ze dat "alle misdaden, gepleegd tegen Albanezen in Zuid-Servië tussen 1999 en 2001" worden opgelost en dat nog wel "in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap". Hopsa, dat is me nog eens wat.
Kort na mijn bezoek aan Preševo kreeg ik een mailtje van een Albanees die ik er had ontmoet. Hij klaagde over "onmenselijke" behandeling door de politie. Wat was er gebeurd? Lees en huiver:
"Today at 12:20 hrs, two gendarmerie (= speciale politie) vehicles with eight ganders (bedoeld wordt ageneten van de speciale politie) stopped in front of my house respectively near my garage when I drove my car out of the garage. I was together with my nephew and my second cousin. I wanted to go in Presevo for the English course whereas my nephew and cousin for a coffee. They stopped us, checked everything inside the car and kept us for more than 15 minutes without moving from the car. My family members: my wife, children and others - brothers, nephews, nieces and neighbors were just looking saying any word. We haven't been physically mistreated but the way of keeping and checking us was inhuman. We see them almost every day stopping cars and checking both the cars and the passengers."
Ik zeg niet dát het weer mis gaat in de Preševo Vallei, of zoals de Albanezen zeggen: Oost-Kosovo, maar ik sluit het zeker niet uit. Het feestje over de grens is een mooie aanleiding om de blik weer eens te richten op "leed en onrecht" dat de "lijdende" Albanese bevolking daar wordt aangedaan (aan grote woorden geen gebrek). De steun van de Verenigde Staten en de meeste EU-lidstaten aan de onafhankelijkheid van Kosovo werd gegeven onder het mom van "bevordering van de stabiliteit in de regio", maar het lijkt er alleen maar instabieler op te zijn geworden. Het is nu alleen nog wachten tot de Albanezen in Macedonië hun onderlinge gevecht beslechten en hun blik weer gaan richten op de "onderdrukkende" Macedoniërs.
Dan wordt het weer feest in de regio, maar dan anders.

7 opmerkingen:

Michel zei

Bij elke blog over Kosovo proef ik cynisme. Is dat omdat je in Servië woont en daardoor de mening van veel Serven deelt? Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je daarin staat. Ik ben zelf wel skeptisch over het bestaansrecht van een onafhankelijk Kosovo, maar b.v.de historische redenen die teruggaan tot de slag om Kosovo Polje heb ik nooit begrepen.
Overigens is Kosovo niet gebaat bij terugtrekking van de troepen (als dat al aan de orde zou zijn).
Waarom zet je leed en lijden tussen aanhalingstekens? Er wordt nog steeds getreiterd zo te lezen. Er is ook een hoop leed geschied. Daar hebben Servië noch Kosovo het alleenrecht op overigens.

David Jan zei

Wat dat cynisme betreft heb je gelijk. Zoals ik vele keren eerder heb geschreven, ben ik tegen de onafhankelijkheid van Kosovo. Niet vanwege 1389 of andere historische gebeurtenissen, maar omdat ik vind dat het eind zoek is als ieder volk zich zomaar onafhankelijk kan verklaren en daarvoor ook nog steun krijgt van een hypocriete internationale gemeenschap (in dit geval het westerse deel ervan). Het voert te ver om daar op deze plek uitgebreid op in te gaan.
Ik heb lijden, leed en onrecht tussen aanhalingstekens gezet, omdat het niet mijn woorden zijn. Ik heb er eerlijk gezegd mijn twijfels over. Zeker, het leven is niet makkelijk in Zuid-Servië, maar dat geldt net zo goed voor de Serviërs die er wonen. Verder waren de Albanezen eraan gewend geraakt dat ze zo ongeveer alles over de "grens" (aanhalingstekens, omdat ik vind dat het geen grens is) heen en weer konden rijden; van Gnjilane naar Preševo, van Gnjilane naar Bujanovac en vice versa. Nu de autoriteiten ingrijpen, is de wereld ineens te klein. Ik bedoel maar: iedereen in Servië kan worden gestopt door de politie, zijn auto kan worden onderzocht. Het is mij vele keren overkomen. Dat is niet prettig, maar om nou meteen moord en brand te schreeuwen, vind ik nogal overdreven.
Het is duidelijk dat de Zuidservische Albanezen zich willen aansluiten bij Kosovo (ze noemen het dus ook Oost-Kosovo) en gebruiken voor die wens de argumenten die in 1998 en 1999 ook zo lekker hebben gewerkt bij de internationale gemeenschap: schending van mensenrechten, mishandeling en je zult zien dat daar binnenkort moord en doodslag bijkomen.
De demonstranten in Preševo eisen onvoorwaardelijke vrijlating van de tien ex-UCK'ers die in december werden gearresteerd en intrekking van alle aanklachten. Want, is de gedachte, Albanezen plegen geen (oorlogs)misdaden, dat doen alleen Serviërs, en als ze het wel doen, mogen Servische rechters daar geen oordeel over geven. Daar ben ik het niet mee eens.
Vandaar.

Michel zei

Ik ben het in zoverre met je eens dat leed en lijden niet inhoudt dat je het "ritselen" over de grens kwijtraaktof staande gehouden wordt door de politie.Dat overkwam mij ook toen ik vroeger liftend de Duitse grens over wilde als jongkerel :-) Je noemt jezelf als land onafhankelijk en dus moet je de controles ook over je heen laten gaan. Ik heb echter (wel al 10 jaar of langer geleden) gehoord hoe de Kosovaren onderdrukt werden onder Slobo, en in die tijd is er zeker geleden..
En wat oorlogsmisdaden betreft; waar twee vechten..

Ik kom graag eens naar Belgrado om een boom op te zetten over die zaak onder het genot van een Slivovic :-)

Michel zei

PS: dat van die rechters ben ik het roerend mee eens..

David Jan zei

Wanneer kom je?

Michel zei

Als ik een goedkoop ticket en vrije tijd kan vinden..

David Jan zei

Je kunt vanaf 170 euro op en neer vanaf Keulen. Met German Wings.