zaterdag 24 januari 2009

vlag

Deze vlag mag niet. De bewoners van Zadar in Kroatië, een mooi stadje tussen Rijeka en Split, kunnen de aanblik ervan niet verdragen. Waarom zou je hoe dan ook de Servische vlag ophangen in Zadar? Dat zit zo. In Zadar wordt het werelkampioenschap handballen gehouden en daar doet Servië aan mee. En dus leek het de organisatie een goed idee de vlag van de oosterbuur op te hangen, net als de vlaggen van Macedonië, Noorwegen, Duitsland, Polen en Denemarken, landen die ook in groep 2 spelen. Tegen die vlaggen hadden de Zadaranen geen bezwaar, maar de burgemeester van het stadje vreesde een diplomatieke rel als hij alleen de Servische vlag zou weghalen en dus heeft hij ze allemaal laten strijken. Dapper hè? (Kroatië hoopt dit, of uiterlijk volgend jaar tot de Europese Unie toe te treden).

2 opmerkingen:

Michel zei

Tja fijn.. en bij tennis (Djokovic vs. Delic) geven de twee rivalen elkaar een hand en een broederlijke knuffel, terwijl de fans buiten elkaar de harses inslaan. Dat waren dan wel Bosniërs, maar tekenend voor het dunne laagje van de wond die de oorlog heeft achtergelaten...En die EU? Servië wil ook zo graag.. Er zal nog veel moeten gebeuren!

David Jan zei

Dat er nog veel moet gebeuren, staat als een paal boven water. Zeker als lokale autoriteiten heel snel bezwijken aan druk uit de bevolking om tijdens een sportevenement een vlag weg te halen.