vrijdag 23 januari 2009

nutteloos

Weer een fijn nutteloos gebouw. De voormalige BIP (Beogradska Industrija Piva)-brouwerij, een enorm complex aan Skadarlia, een van de mooiste plekjes van Belgrado. Bier wordt er niet meer gebrouwen. Er gebeurt niks. In BIP weerspiegelt zich de hele nieuwe geschiedenis van Servië. Eind negentiende eeuw kwam hier, zij het schoorvoetend, iets van industrialisatie op gang. Zakenman Ignjat Bajloni bouwde een moderne brouwerij in hartje Belgrado, zijn collega Ignjat Vajfert (je ziet, die namen zijn niet erg Servisch) begon even verderop in Pančevo. Beide brouwerijen lagen stil tijdens de eerste en de tweede wereldoorlog, en na 1944, toen Tito aan de macht kwam, werden ze genationaliseerd. Vervolgens fuseerden ze met elkaar en met een paar andere brouwerijen en zo ontstond BIP.

Ik kan me de etiketten met de rode punt nog wel herinneren. Je zag ze vooral op halveliterflessen bier die ze in stokoude kafana's verkochten. Tegenwoordig zien ze er zo uit en heet het Beogradsko Pivo.

Nog even verder met de geschiedenis. In 2005 werd BIP ter privatisering aangeboden. Grote problemen. De eigenaren van voor de tweede wereldoorlog wilden geld zien, onregelmatigheden in de tender en nog veel meer narigheid, die voor zover ik weet nog steeds niet is opgelost. Ziedaar, Serviës nieuwe geschiedenis in een notendop.

2 opmerkingen:

Michel zei

Dat spul is wel te zuipen zei je eens, maar het haalt het natuurlijk niet bij Duvel.
Wat kost zo'n kratje Beogradsko nou?

David Jan zei

Ik koop nooit Beogradsko, dus ik weet het niet zeker, maar voor een halve liter domaćo pivo betaal je rond de 50 dinar (0,55 euro bij de huidige koers) in de winkel. Voor een flesje Duvel betaal je, als het al ergens de vinden is, aanzienlijk meer, rond de 150 dinar (1,7 euro) voor een flesje van 33 cc.