dinsdag 13 januari 2009

bureaucratie

Jullie zitten daar lekker in de Europese Unie, zo zonder grenzen. Ik ga de EU voortdurend en in uit en heb dus voortdurend last van grenshoempapa. Maar daar wil ik het helemaal niet over hebben. Ik was dus even in Bulgarije. (Net teruggekomen, kon gisteren niks posten vanwege uitgevallen internetverbinding. Wanneer komt dit verhaal eindelijk eens op gang?).
Om Bulgarije binnen te mogen, moet je natuurlijk je paspoort laten zien, maar je moet ook een vignet kopen, dat je het recht geeft om over 's heren wegen in Bulgarije te zoeven (en af en toe in een gat te rijden).
In landen als Oostenrijk en Hongarije bestaan die vignetten ook. Je koopt ze bij een benzinestation of bij een kantoortje aan de grens. In Bulgarije gaat het anders. Vóór de eigenlijke grenscontrole kom je met je auto langs een hokje, waar een dikke mevrouw je autopapieren wil zien. Als die in orde zijn, krijg je, zonder enige verdere uitleg een usb-stick in handen geduwd.

Dan komen de politie en de douane en vervolgens word je langs een geel huisje met een dikke meneer erin geleid, die die stick wil hebben en hem ook weer teruggeeft. Geen idee wat hij er daarbinnen mee doet.

Een meter of twintig verder staat een bord met de mededeling dat er vijf euro betaald moet worden:

Maar in het volgende huisje betaal je er zes. In ruil daarvoor ontvang je een blauwe sticker aan het ene raam, dan rijd je twee meter verder naar het tweede raam, waar je de usb-stick weer in moet leveren en je tot slot van de hele procedure een papier met een stempel krijgt.

Ik weet het niet hoor, maar volgens mij kan dat een stuk efficiënter.

5 opmerkingen:

Michel zei

Goed voor de werkgelegenheid, die zal dan wel binnen EU normen vallen..

Fabian zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Fabian zei

Ach ja, ooit wel eens aan de Bulgaars-Macedonische grens geweest? Dan kan je als enige Nederlander in een Macedonische bus pas echt lachen , wantz e snappen er helemaal niks van dat "vrij reizen".

Unknown zei

Was het niet gewoon dat de luie douanebeambte toch een USB stick aan een collega moest geven en dat ze dachten dat jij toch wel zo aardig wilde zijn om deze USB stick verderop af te geven? ;-)

David Jan zei

In dat geval had die luie beambte een boel usb-sticks over te dragen, want iedereen kreeg er een...