dinsdag 20 januari 2009

(geen) gas

Ja hoor, is het een bijna lenteachtige zestien graden in Belgrado, besluiten de Russen de gaskraan weer open te draaien. Onderbreking van de toevoer heeft natuurlijk alleen zin als het koud is, bij hogere temperaturen is er geen lol aan, moeten ze in Moskou wel denken. Afijn, dat gas schijnt nu echt op weg te zijn. Ik las zojuist dat Slowakije al krijgt. Wanneer het hier de grens over gaat komen, weten we nog niet. Voor mij is dat erg lastig, want de NOS wil graag een reportage en het mooiste zou natuurlijk zijn als ik bij het pompstation aan de grens sta als de eerste kubieke meter Servië binnenkomt. Dat is mooi voor het plaatje: uitslaande metertjes, levendige computerschermen en opgetogen gasmensen. Pobleem is dat de verantwoordelijke mevrouw bij Srbijagaz al de hele dag haar telefoon niet opneemt. Zal wel te maken hebben met sveti Jovan, één van de grotere slava's. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat Ljiljana (de gasmevrouw) met haar familie feest zit te vieren. Prioriteiten moeten nu eenmaal gesteld worden.

4 opmerkingen:

Michel zei

Niet erg gas(t)vrij van Ljiljana..

David Jan zei

Je hebt gelijk, maar de NOS wil de reportage bij nader inzien toch niet hebben. Dat had Ljiljana kennelijk voorzien.

Anoniem zei

Ik heb sinds de kerst nog twee verzoeken gekregen voor Nederlandse radio-bijdragen vanuit Roemenië. Eentje ging over gebrek aan gas en vreselijke vrieskoude i/d huizen, de andere over schrijnende voedseltekorten. In beide gevallen moest ik uitleggen dat er geen dergelijk probleem bestond en dus geen reden tot verslag. Doen andere correspondenten het anders (jij niet dus!) – blazen ze dat op voor een beetje geld???

David Jan zei

Er werd een reportage verwacht over lijdende, bibberende mensen die twee weken lang in de vrieskou hadden gezeten. De(herhaalde) booschap mijnerzijds dat die mensen er niet waren, is kennelijk niet overgekomen en weiger een verhaal te verzinnen omdat ik daar een paar centen aan over houd.