woensdag 7 januari 2009

presevo

Sorry, ik was zomaar zonder aankondiging een paar dagen weg. Zat in ijskoud Preševo (Zuid-Servië, vlakbij Kosovo en de grens met Macedonië), waar nooit iets te doen is. Saai, dat wil je niet weten.

Op 26 december was er, zoals je je wellicht nog herinnert, even wel iets te doen. De politie arresteerde toen tien Albanezen, leden van het toenmalige Kosovo Bevrijdingsleger UCK, op verdenking van de moord op eenenvijftig Serviërs, kort na de Kosovo-oorlog in 1999. Ik voorspelde toen onrust (om zoiets te kunnen voorspellen hoef je helemaal geen Balkanexpert te zijn) en die onrust is er gekomen.

Ik was er onder meer in het kantoortje van de veteranenvereniging van het UCPMB en dat was een clubje Albanezen dat in 2001 een kortstondige guerilla tegen de politietroepen van Slobodan Milosevic (toetsenbord doet raar) voerde. In dat kantoortje hingen alle recente Albanese helden aan de muur en even verderop stond de grootste held aller Albanezen en aller tijden, Skenderbeu, kou te lijden op een besneeuwd grasveldje voor de lokale school.

Onrust dus. De UCPMB-veteranen hadden gisteren een demonstratie georganiseerd uit solidariteit met hun gevangen zittende UCK-kameraden. Die hebben namelijk helemaal niks gedaan, vinden de UCPMB'ers. Sterker nog, die moordpartij heeft helemaal niet plaastgevonden, zeggen ze. En de wapens die de politie op 26 december in de woningen aangetroffen zei te hebben, die waren er eigenlijk helemaal niet. Kortom, vertelde de voorzitter van de UCPMB-veteranen Sedat Nuhiu, de rottige Serviërs spelen nog steeds hetzelfde spelletje. Ze willen stomweg alle Albanezen weg uit Servië. Nou, dat soort dingen hadden de veteranen op borden, papieren en spandoeken geviltstift en met hun protestleuzen gingen ze op pad.

Veteranen?

Op pad dus, naar het stadspleintje, waar de stadsouderen gewichtig stonden te wachten,

Je houdt aan de plaatjes misschien de indruk over dat ik me vergis, dat ik in Albanië zat of in Kosovo. Maar nee hoor, het was echt in Servië (bewijs op de foto), in de Presevo Vallei, die de Presevose Albanezen overigens luid en duidelijk Oost-Kosovo noemen. Voor de goede verstaander...

4 opmerkingen:

Michel zei

Dat plein staat aardig vol.. Los van wat je over Kosovo mag denken; ik vind het een teken dat de Albanezen überhaupt mogen protesteren, natuurlijk worden van weerszijden verwijten gemaakt.. Wat staat er trouwens op dat bord? Snap niks van Albanees.

David Jan zei

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet weet wat Nuk na duhen Xhandarët betekent. Het andere lijkt me duidelijk. Ze willen dat de Navo de situatie in de Preševo Vallei in de gaten komt houden.

Anoniem zei

Interessant artikel. Nuk na duhen Xhandarët betekent : "wij moeten geen gendarmerie" (Žandarmerija).
Groeten,
Kris

David Jan zei

Dank je voor de vertaling. De žandarmerija is de politieëenheid die de tien heeft gearresteerd. Leden ervan zien er vaak nogal angstaanjagend uit, gemaskerd en met automatische wapens en zo.