vrijdag 23 januari 2009

ratjetoe

Ik zit nog met een paar plaatjes die moeilijk zijn te rubriceren, maar die ik wel graag wil laten zien omdat ze iets vertellen over Belgrado. Hierboven een typische straat in mijn buurt, Dorćol. Rechts typisch uit elkaar vallende communistische revolutiebouw en links typisch kapitalistische revolutiebouw, die, geloof me maar, over niet eens zo heel erg lang ook uit elkaar gaat vallen. De bewoners betalen voor Servische begrippen een heleboel geld (ik schat minstens vijfentwintighonderd euro per vierkante meter, waarschijnlijk meer) voor iets waarvan niemand de kwaliteit garandeert.

Vervolgens een degelijk gebouwd onderkomen, maar niet voor mensen. Ik kijk er vanuit mijn raam op uit. De vogeltjes waren er blij mee tijdens de vorst, maar nu staat het huisje leeg. Te kraak aangeboden, zullen we maar zeggen.

Dan een gebruikelijk straatbeeld. Afval wordt hier verzameld in vuilcontainers, die overal langs de straat staan. Soms gooit iemand zijn rotzooi ernaast en soms ergert iemand anders zich daar zo aan dat-ie de boel in de fik steekt. Ik weet niet wat het was, maar het stonk een uur in de wind.

En tot slot de Bierdrinkers van Bajloni (het zou zomaar de titel van een roman kunnen zijn). Ze staan er altijd, weer of geen weer, van 's morgens vroeg tot sluitingstijd. En op ieder moment van de dag drinken ze er Jelen-bier uit halveliterflessen en rakija, vinjak of als het geld bijna op is iets onduidelijks uit kleine flesjes en ze kopen hun drank alleen aan dit buffet. Vaak zijn ze dronken, maar zelden veroorzaken ze overlast. Ze horen bij deze buurt als de markt zelf.

2 opmerkingen:

Michel zei

Ik zou niet graag in die taxi zitten :-(

David Jan zei

Ik denk dat de taxichauffeur bij terugkomst ook liever had gewild dat hij zijn taxi elders had geparkeerd.